Flera fördelar med att registrera sin brunn

I Brunnsarkivet finns uppgifter om landets vatten – och energi­brunnar. Från och med förra året kan även privata brunnsägare registrera sin brunn i databasen.

 

Från 2019 kan även privata brunnsägare registrera sin brunn i databasen. Foto: mostphotos

Brunnsarkivet innehåller uppgifter om enskilda brunnars läge och tekniska data, exempelvis djup, vattenkapacitet, vattennivåer och vad brunnen används till. Genom att registrera sin brunn bidrar man med ökad kunskap om tillgången och kvaliteten på grundvattnet. 

Informationen är bland annat viktig för övervakningen av grundvattennivåer och vattenflöden, samt vid exempelvis planering av brunnsborrning. Enligt Sveriges Geologiska Undersökning vinner du som enskild brunnsägare på att registrera din vatten – eller energibrunn. Bland annat då räddningstjänsten har tagit med kartan med dricksvattenbrunnar i det kartmaterial de har vid utryckning, vilket gör det lättare att skydda brunnen vid ett utsläpp eller annan miljöolycka. Även genom att andra som vill borra efter vatten eller värme i området har större möjlighet att se och ta hänsyn till brun­nen, och kommunen kan se brunnen när de tar fram planer för ett område.

Jordbruksaktuellt

 

Artikeln publicerades tisdag den 23 juni 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Måste jag utveckla mitt företag?

Krönika: Ja! Svaret på frågan i titeln behöver egentligen inte vara längre än så. Orsaken till detta korta svar är att på grund av att världen runt oss hela tiden förändras behöver alla företag utvecklas. Men utveckling behöver ju inte alltid betyda tillväxt eller verksamhetsförändring utan utveckling kan ju innefatta många andra delar. Detta som rationalisering och kostnadseffektivisering, samarbeten, differentiering i val av grödor, specialisering, med mera.  

 

Kommentera