Coop inför hållbarhetsdeklaration på livsmedel

Alla livsmedel på Coop kommer märkas med en hållbarhetsdeklaration som ska visa produktens påverkan på jordens resurser, klimat och samhälle.

Från början av 2021 ska Coops nya hållbarhetsdeklaration finnas tillgänglig för livsmedel i butikerna. – Vi vill förflytta livsmedelsbranschen så att vi blir ännu mer hållbara och vi hoppas självklart att hela branschen följer efter oss i detta initiativ, säger Magnus Johansson, VD på Coop Sverige. Foto: Coop 

– Många av våra medlemmar och kunder letar idag efter vägledning för att kunna fatta hållbara val i butik, därför kommer vi börja visa hur varje enskild vara påverkat jordens resurser, klimat och samhälle. Vi vågar sticka ut hakan och säga att hållbarhetsdeklarationen i framtiden kommer kännas lika självklar som innehållsdeklarationen, säger Magnus Johansson, vd på Coop Sverige, i ett pressmeddelande.

Hållbarhetsdeklarationerna kommer utgå från tio olika parametrar som enligt Coop ringar in hållbar utveckling och som har tagits fram av WWF:s initiativ hållbar livsmedelskedja. Data som beräkningarna baseras på kommer från källor som exempelvis RISE, World Bank, WWF och BSCI. Totalt är det cirka 17 000 varor som ska märkas utifrån de tio olika parametrarna ner på ingrediensnivå.

– Vi vill förenkla både för kunden och för oss själva i våra inköp att göra mer hållbara val. Samtidigt vill vi visa att hållbarhet är komplext, och att många olika faktorer påverkar vad som är hållbart. En vara kan ha ett litet klimatavtryck men samtidigt en stor negativ påverkan på den lokala befolkningens liv och arbetsmiljö i produktionen. För oss på Coop är det viktigt att visa flera aspekter av en varas påverkan, säger Charlotta Szczepanowski, chef hållbarhet och kvalitet på Coop Sverige.

Kunderna kommer kunna ta del av hållbarhetsdeklarationerna genom en digital scanning av varans streckkod. Coop kommer inleda tester av märkningen under sommaren och hösten 2020, och hållbarhetsdeklarationen beräknas finnas tillgängligt för alla kunder under första kvartalet 2021.

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 23 juni 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Måste jag utveckla mitt företag?

Krönika: Ja! Svaret på frågan i titeln behöver egentligen inte vara längre än så. Orsaken till detta korta svar är att på grund av att världen runt oss hela tiden förändras behöver alla företag utvecklas. Men utveckling behöver ju inte alltid betyda tillväxt eller verksamhetsförändring utan utveckling kan ju innefatta många andra delar. Detta som rationalisering och kostnadseffektivisering, samarbeten, differentiering i val av grödor, specialisering, med mera.  

 

Kommentera