Därför kan gästarbetarna bli dyrare nästa sommar

Utländska säsongsarbetare får betala skatt i Sverige. Det blir konsekvensen av det förslag som regeringen nyligen lämnat till Riksdagen.

De nya skattereglerna som föreslås träda i kraft den 1 januari 2021 innebär att det blir vem arbetet utförs för, inte vem som betalar ut lönen, som avgör om skatt ska betalas i Sverige eller i hemlandet, rapporterar Sveriges Radio.

Finansminister Magdalena Andersson ser flera fördelar med förslaget som regeringen gått vidare med till riksdagen.

– Det ökar konkurrensneutraliteten och är också välkommet av de svenska fackföreningarna. Det kommer omfatta ungefär 23 000 arbetstagare som i dag jobbar i Sverige men ändå inte betalar skatt här, säger Magdalena Andersson i en intervju.

Hos branschorganisationen Byggföretagen tycker man det är bra med bättre kontroll av utländska företag, men man ser också risker med förslaget.

– Vi befarar att det här förslaget faktiskt kan leda till att färre utländska arbetstagare och företag kommer till Sverige. Det får naturligtvis effekter på hur mycket vi kan bygga, säger branschorganisationens skatteexpert Sofie Wilhelmsson till Sveriges Radio.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 23 juni 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Måste jag utveckla mitt företag?

Krönika: Ja! Svaret på frågan i titeln behöver egentligen inte vara längre än så. Orsaken till detta korta svar är att på grund av att världen runt oss hela tiden förändras behöver alla företag utvecklas. Men utveckling behöver ju inte alltid betyda tillväxt eller verksamhetsförändring utan utveckling kan ju innefatta många andra delar. Detta som rationalisering och kostnadseffektivisering, samarbeten, differentiering i val av grödor, specialisering, med mera.  

 

Kommentera