Mål: ökad efterfrågan på svenskt vildsvinskött

Har du en bra idé när det gäller att främja konsumtionen av vildsvinskött i Sverige? Då kan du söka stöd via Jordbruksverket för att genomföra projektet. 5,5 miljoner kronor finns i potten och 1 september är sista ansökningsdag. 

Inom ramen för regeringens så kallade vildsvinspaket som är en del av livsmedelsstrategin utlyser Jordbruksverket nu 5,5 miljoner kronor till projekt som har potential att öka konsumtionen av vildsvinskött. 

Brist på lämplig avsättning för köttet ses ibland som ett incitament för att inte satsa på vildsvinsjakt. Nu vill regeringen via Jordbruksverket stötta projekt som leder till ökad efterfrågan på svenskt vildsvinskött. 
Foto: Mostphotos

– Vildsvinskött ligger rätt i tiden. I nuläget gör konsumenter mer medvetna val av mat och man vill veta varifrån råvaran kommer. Vildsvinskött är en svensk och hållbar produkt. Men för att lyckas, och höja konsumenternas förtroende för vildsvinskött, krävs en attitydförändring. Vildsvin ses ibland enbart som ett problem - vi behöver lyfta de positiva delarna med vildsvinskött, säger Camilla Bender Larson, på Jordbruksverkets näringsutvecklingsenhet, i ett pressmeddelande.

Hoppas på minskad import

Exempel på projekt som kan beviljas medel är marknadsföringsinsatser, informationskampanjer, projekt som stärker samarbete mellan berörda parter i hela viltkedjan samt kunskapshöjande åtgärder med fokus på styckning, förädling och tillagning av vildsvinskött.

– Ett konkret exempel är att konsumenterna behöver få tips och idéer om vad man kan göra av köttet. Köttet behöver också finnas i olika former i butik: detaljstyckat, som färs, skav eller grillbitar. Vi inser att ökad efterfrågan kräver ökad tillgång vilket är en svår balansgång. Vi hoppas att dessa insatser kan bidra till ökad avsättning av svenskt vildsvinskött som i sin tur kan leda till att minska den mängd av vildsvinskött som i dag importeras, säger Camilla Bender Larson.

Mer information kring projektet och ansökningsförfarandet hittar du på Jordbruksverkets hemsida

Emma Sonesson
Emma Sonesson
Tel: 073-6504983
E-post: emma@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 26 juni 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste