Caroline är Årets Hästföretagare

För tredje gången har utmärkelsen Årets hästföretagare delats ut. I år är det Stall Caroline Holm som prisats för sitt arbete. 

 

Caroline Holm har utsetts till Årets Hästföretagare för sitt företag där hon tar emot hästar för träning, utbildning och rehab. Foto: Privat

Hur känns det att få den här utmärkelsen? 

– Det känns jättekul. Både för mig och personalen så är det ett kvitto på att man har gjort något bra och lyckats! Det är också så kul att även personalen får utnyttja priset som är olika utbildningar.

Caroline Holm startade igång sin verksamhet 2013. Därefter har verksamheten växt och hon har i dag två stycken heltidsanställda samt extrapersonal. Hon erbjuder träning, utbildning och rehab av framför allt travhästar, men tar även emot ridhästar. På gården har hon i dag 26 hästar, och berättar att det brukar ligga mellan 25 till 30. 

– Man brukar säga att man behöver i alla fall åtta till nio hästar per skötare. För det ska ju ut löner och sen alla omkostnader för hästen. Har man sen invest­erat i exempelvis en hästbuss så måste man betala av på den.
 

– Första gången brukar de tycka att det är läskigt, de vet ju inte vad som döljer sig under vattenytan. Men det brukar sluta med att de flesta brukar tycka det är kul och skönt, berättar Caroline om simträningen. Foto: Lajkasfoto

Simning som rehab

Rehaben är en stor del av företaget, och även en av framgångsfaktorerna enligt Caroline. Att hon valde att satsa på rehab var tack vare hennes förra arbetsgivare Jan Olof Persson. 

– Han har ett poolhus där man kan simträna hästarna. Jag håller till ganska nära honom, så det var han som föreslog att jag fick nyttja poolhuset. 

Simträning är bra rehab eftersom hästarna då kan fortsätta jobba hårt utan att belasta lederna, det är bra för hjärta och lungor och hästarna bygger upp andra muskler.

– Vissa hästar kan bli lite knäckta av att gå från full träning till att ställas på en box i flera månader. Så dels är det för att hålla igång psyket men sen när det börjar närma sig att skadan har läkt så sparas ganska många månader på att hästarna har konditionen från simningen. Så man kommer igång mycket fortare än om man bara låtit dem stå på box.

 Individuell träning med stort fokus på variation är vad som gäller för hästarna som är i träning hos Caroline. Hon berättar att träning med speed car och fyrhjulsvagn (styrketräning) varvas med ridträning och att även starthästarna får simträna ibland. 
– Jag tror det är bra att varva och jobba upp hela kroppen för att få en bra individ. Foto: Privat

Ärlig dialog

En annan framgångsfaktor är enligt Caroline att lyckas ha en reklamhäst i träning, som tävlar bra och som på det sättet gör reklam för verksamheten.  

– Så folk ser en. Folk ser att den hästen tävlar bra för den tränaren och då kanske folk vågar sätta sina hästar i träning där. 

Hon tror också det är viktigt att ha en öppen och ärlig dialog med hästägaren. 

– Ägarna är ju ändå de som är kunderna, som gör att man har jobb och som man ska ha bra service till. Jag är väldigt noga med att om jag har en häst i träning och känner att den här kommer jag inte längre med, då är det bättre att vara ärlig och säga det. Man vinner på det i längden även om man förlorar en häst just då. 

Bra villkor

För att bli en attraktiv arbetsplats lägger Caroline stor vikt vid att de anställda ska ha bra villkor, åtta timmars arbetsdag och betald övertid. 

– I hästbranschen över lag, men även i andra branscher, tycker jag att det är lite hymlande med löner och sådär. Visst att det är ett intresse och en livsstil, men man ska inte utnyttjas för att man älskar hästar. Det är många som kan ha lite dåliga löner och som får jobba mycket mer än vad de får betalt för.

Blir det mycket övertid är det hon som chef som måste se över planering och budget. 

– Såklart kan något oförutsett ske och det kan tillkomma att åka på trav och sådant, men det är jag som ska planera så att arbetet en vanlig dag ska lösa sig på deras åtta timmar, säger hon och berättar att båda hennes heltidsanställda har småbarn: 

– De har tider med hämtning på dagis och liknande, och det ska ju funka. Det funkar ju i alla andra branscher. Men det är många som slutar inom travet när de får barn, de säger att det inte funkar i det här yrket att ha småbarn.

Hon försöker även se till att de anställda endast jobbar en helgdag i månaden. 

– För ju mer de får ha ett privatliv, desto mer gillar de att gå till arbetet. Det måste vara en bra balans där.  

Om du får ge ett tips till andra som funderar på att starta, eller kanske precis har startat ett företag, vad skulle det vara? 

– Våga tro på dig själv, våga försöka! Att få en reklamhäst gör jättemycket för att lyckas, men för att just synas mer är sociala medier bra. Har du en häst som går bra så lägg upp och visa det för folk. Man ger sig själv gratis reklam. Då kan man nå ut lite och kanske hitta sig en bättre kundbredd.

 

Årets Hästföretagare

Utmärkelsen delas ut av Hästföretagarcentrum, som är ett samarbete mellan LRF Häst, Ludvig & Co, Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS) samt riksanläggningarna Flyinge, Strömsholm och Wången. Målsättningen med samarbetet är att utveckla landets hästföretagande genom att erbjuda kunskap, utbildningar och rådgivning till blivande och redan aktiva hästföretagare.

 

Motivering

”Med hästen, kunden och de anställdas arbetsmiljö i fokus bevisar Stall Caroline Holm AB att en målmedveten företagsstrategi ger förutsättningar för ett stabilt och livskraftigt företag. Genom ett unikt utbud av diversifierade tjänster inom travsporten, med hästarnas välmående i centrum, har företaget etablerat sig med nöjda kunder från hela landet. Utvecklingen har skett långsiktigt och strukturerat genom regelbunden lansering av nya attraktiva erbjudanden, utvecklad personalvård med korrekta villkor och god arbetsmiljö samt prioritering av goda kundkontakter.” 

 

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades lördag den 27 juni 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste