I Skärvången görs dryck på restprodukt

På Skärvångens Bymejeri har det till­verkats ost i över 20 år på mjölk från byns kor och getter. I många år har tankarna kring att ta tillvara på restprodukten vassle följt företaget och resultatet har lett till en helt ny dryck. 

 

På Skärvångens Bymejeri, nio mil från Östersund, utvecklar mejeristerna och före detta getbönderna Tor och Roland Norrman Svensson en ny dryck på mejeriets stora restprodukt, vassle.
– Vi hoppas ju stenhårt på att få igång det här nu och det skulle naturligtvis stärka vår ekonomi på mejeriet mycket. Vi tror ju att vi får lika bra betalt för den som folk betalar för sportdrycker i dag, säger Tor. Foto: Privat


Skärvångens Bymejeri i Krokom kommun drivs av Tor och Roland Norrman Svensson som tillsammans med sin personal varje år producerar cirka 80 ton dessertost. På vasslen som blir kvar vid ystningen går en liten del till tillverkningen av getmese och resterande till djurfoder. Men numera ska den också utgöra basen i den nya vassledrycken.

– Vassle är ett väldigt bra foder, egentligen både för djur och människor. Det som är nyttigt i mjölk­en hamnar inte i osten, som ju är mest bara fett och protein. Men däremot alla mineraler, vitaminer och allt som är bra finns i vasslen och den ger vi bort, berättar Tor.  

När osten har ystats i mejeriet på Skärvången så finns det, på 1000 liter getmjölk cirka 900 liter vassle kvar i grytan. 

– Då förstår man vilken affär det kan vara om man skulle kunna göra något av det och sälja det. Det har vi gått och tänkt på i många år och för fem år sedan så började vi. 
 

Vasslen som blir kvar vid ystningen går till största del i dag till djurfoder, samt en liten del till getmese. 
– Här görs den urgamla Jämtländska vita källarlagrade getosten, Sveriges i särklass äldsta ost som man än i dag efter 1800 år tillverkar i Jämtland. Den skulle jag kunna skriva en roman om, säger Tor. Foto: privat

Inspiration från syd

Under mejeriets första tio år åkte både Tor och Roland på många studieresor tillsammans med Eldrimner till Sydeuropa.

– Vi ramlade vi över det här med vassledryck i bland annat alperna. Under sommaren där så sprang många löptränare mellan de små mejerierna och då visste mejerierna om att det kom in lite folk då och då som gärna ville dricka vassle. I ett mejeri fick vi smaka på vassle som var lite smaksatt och vi blev väldigt förtjusta. 

I dag görs vassledrycken med smaksättningar av lingon och havtorn. Förutom bärjuice, vassle och mjölksyrabakterier innehåller drycken stevia som sötningsmedel. Smaken på vassledrycken beskriver Tor är lik juice, men nog känner man att det är något speciellt med den menar han. 
­– Den här bakteriekulturen man jobbar med den ger vasslen en fräschör som påminner om juice. Det är jättegott. Foto: Skärvångens Bymejeri AB

Testade sig fram

Tor och Roland gick kurs hos Eldrimner om tillvaratagande av vassle och sedan följde ett par års laborer­ande och smakutveckling. 

– Vi testade oss fram med olika mjölksyrabakterier. Vissa stammar ger bättre fräschör till vasslen så att den blir angenäm att dricka. Och sen började vi testa olika smaksättningar och så småningom var vi något på spåren. 

Provsmakningar anordnades när grupper kom på besök till mejeriet och som tillslut mynnade ut i två vinnande resultat; lingon och havtorn. 

Samarbete med idrotten

En stor fördel med getvassle är enligt Tor att det är fler som tål den till skillnad från protein från kor.

– Det är den mjölk som är mest lik människans modersmjölk. Getmjölk används ju som modersmjölksersättning i stora delar av världen och innehåller också ämnen som gör att den tas upp väldigt lätt i tarmen hos människan. 

Och en stor målgrupp för vassledrycken tycks vara idrottare. 

– Många vill ha drycken antingen för att hjälpa kroppen att bygga muskler när dom tränar eller för återhämtning. Getvasslen är snabbverkande och man får i sig precis de protein som man behöver, och just get-albumin är ett väldigt bra protein för kroppen, säger Tor som berättar att det senaste året har drycken testats av flera elitidrottare och responsen har varit god. 

Slå på trummorna

Drycken har funnits i snart två år och på en sommar görs i dag cirka 3 000 flaskor vassledryck, men målet är att göra uppåt en miljon flaskor om året. 

– Skulle vi sälja en miljon flaskor och ha kanske fem kronor per flaska i vinst, så skulle det göra en fantastisk skillnad för företaget och vi skulle kunna utveckla mycket mer och satsa mer på våra anställda. De är våran familj och vi trivs otroligt bra ihop. 

När vi pratar med Tor har han precis lämnat ett möte med Peak Region i Östersund för att spåna kring finansiering av den kommande lanseringen. 

– Drycken har redan blivit populär och folk tycker det är jättegott. Så vi förstår ju att det är fullt möjligt att göra pengar på den, men att vi då naturligtvis måste slå på trummorna och komma vidare, säger Tor.

Vad tror du om potentialen för getvassle i stort som livsmedel?

– Det mesta vasslen som man tar vara på i Sverige i dag är ju vasslepulver från komjölk, och det säljs till större del till kina. Det är en stor exportvara för Sverige som används i otroligt mycket matframställning. Så det är ju en väldigt dyrbar råvara i dag som en gång i tiden bara var spill.

De flesta get- och fårmejerier i dag, använder vasslen antingen till djurfoder eller skickar den till destruktion, berättar Tor. I dag är det inte många som tillverkar getmessmör och det är en dyr process att ordna för att hantera allt. 

Hur har er verksamhet påverkats av corona?

– I och med att restaurangerna stängde så kunde inte grossisterna köpa någon ost av oss. Med påföljden att det sjönk något otroligt i produktion och vi var tvungna att sätta ner all personal till 60 procent. Så de första två månaderna sjönk försäljningen med 35 procent men nu sista månaden börjar det öka igen främst i butikerna i Stockholm. Men vi hoppas att vi ska få igen en del nu i sommar.

I dag säljer Skärvången cirka en tredjedel till restaurang och en stor marknad är de större städerna men viktigast är ändå Jämtland med omnejd, menar Tor.  

– Länet här har ju varit den stora räddningen för vårat företag. Men under vintern så kan det gå 14 dagar och vi har inte en enda kund i butiken. Och så är det när man bor väldigt avsides som vi, men då får man hitta på nya lösningar som vi gör nu! 

Trots en tuffare tid för mejeriet så ser Tor ljust på sommaren. På midsommardagen öppnar de ostcafét, bygdens stora turistmål, i år dock med lite färre platser och glesare mellan borden.
 

Bymejeriet Skärvången AB

Aktuella med Vassledryck och firar 20 år som mejeri

Säljer cirka 20 olika typer av dessertost från byns kor och getter

Tar emot totalt 800 000 kilo get och ko-mjölk per år

Har cirka 13 anställda plus extra personal under sommaren och vid högsäsong

Företaget startade 1998 av familjerna Olsson, Magnusson och Norrman/Svensson. I dag drivs det av Tor och Roland Norrman Svensson som har mejeri, butik och ostlager i Östersund. 

 

Towe Johnson
Towe Johnson
Tel: 073-925 05 41
E-post: towe@ja.se

 

Artikeln publicerades söndag den 28 juni 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Vessige Biogas bygger anläggning för fordonsgas i unikt projekt

Utanför Falkenberg inleds under senhösten bygget av en uppgraderingsanläggning för biogas där fordonsgas ska produceras. Projektet är det första i Sverige där lantbruk­are står bakom en anläggning som trycker ut förädlad biogas från gårdarna rakt ut i stamnätet. − Min vision är att jag ska kunna köra mina egna maskiner på mitt eget bränsle, säger Lars Paulson, lantbrukare, biogasproducent och ordförande i Vessige Biogas.

 

Kommentera