Världspremiär för växelplog

Med en världspremiär av franskt slag höll Nordfarm lantbruksdagar i Norrköping. Den nya Rover 50 är lättare i vikt men bibehåller styrkan. 

Den nya Rover 50 är lättare än föregångaren men med samma styrka. De snedställda åsarna gör att dragkraften blir i linje med traktorn och bränsleförbrukningen minskar. Foto: Towe Johnson

Under Nordfarm lantbruksdagar var det världspremiär för den franska växelplogen Rover 50 från Grégoire Besson. Modellen som blir ett komplement till serien med de tidigare Rover 40 och 60 finns som 4-skärig och 5-skärig. Plogkroppen är densamma som på den tidigare serien och den stora förändringen finner man i själva ramsystemet, berättar Magnus Yderfors, produktansvarig för växtodling.

– Man har valt att tighta ihop allt och på så sätt har man sparat på vikten. Sen har man ett nytt linjeringssystem på linjeringscylindrarna vilket gör att man flyttat fram tyngdpunkten närmre traktorn så den inte är lika baktung som föregångaren.

En stor fördel är också den minskade bränsleförbrukningen på upp till elva procent tack vare de snedställda åsarna.

Just den här plogen som visas på mässan är utrustad med hydraulisk justerbar tiltbredd och hydraulisk justerbar förstatilta. Men den går även att utrusta med hydrauliskt stödhjul.

– Då blir det ganska mycket slangar till allting och då kan du välja att montera dit ett elventilpaket där du kan välja vilken funktion du vill använda. Så istället för sju slangar så kan du få ner det till fyra slangar, avslutar Magnus. 

Towe Johnson
Towe Johnson
Tel: 073-925 05 41
E-post: towe@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 01 juli 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste

2021: I den bästa av märkliga världar

Förutsättningarna för lönsamhet i svenskt jordbruk ser bättre ut än på många år. Inte ens det offentliga Sveriges ointresse för svenskt jordbruks internationella konkurrenskraft och regel­förenklingar kan hålla oss helt negativa. Trots en rejält stärkt svensk krona har spannmålspriset ökat rejält i höst/vinter. Köplojaliteten för svensk mat är starkare. Tack vare pandemin och sedelpressarna, som körs så att överhettningsskydden borde slå ifrån, blir räntan lägre och lägre. 

Kommentera