Stordragaren fick ner harven på djupet

1700 hektar växtodling krävde en stordragare. När danska lantbruksföretaget Agrifos hade tagit sin nya Claas Xerion i bruk kunde de plötsligt börja utnyttja sin djupharv fullt ut.

På danska lantbruksföretaget Agrifos har man två stora dragare i maskinparken – en Claas Xerion 5000 och en Fendt 1042 Vario. Foto: Morten Damsgaard

Med sina 25 tons tjänstevikt, 520 hästkrafter och åtta hjul med dimensionen 710/75 R42 är den Claas Xerion 5000 som lantbruksföretaget Agrifos på Lolland i Danmark tog i drift lagom till höstbruket 2018 en stordragare i ordets rätta bemärkelse.

Agrifos nya Xerion avlöste en konventionell traktor på knappa 400 hästkrafter:

– Vi var på jakt efter en utpräglad stordragare till de riktigt tunga jobben i lantbruket: en kraftigt byggd traktor som kunde klara att dra riktigt tungt hela tiden, berättar Jakob Palm, diftledare på Agrifos.

En av anledningarna till att Agrifos valde en Claas Xerion 5000 var att möjligheterna till on land-körning för att minska marktrycket. Foto: Morten Damsgaard

Två stordragare

Agrifos består av fem gårdar och omfattar totalt 1700 hektar växtodling med bland annat gräsfrö, vete, maltkorn och spenat. Lantbruksföretaget Agrifos grundades 2007 då gårdarna Frederiksdal och Stensgaard valde att slå samman sina lantbruk. 2008 och 2011 adderades ytterligare två gårdar och i år har man förvärvat ytterligare en gård.

Idag ingår totalt sju traktorer i maskinparken på Agrifos, varav två är stordragare – Claas Xerion 5000 och en Fendt 1042 Vario.

– Vi använder vanligtvis våra traktorer i åtta till tio år, men de två största traktorerna – som inte drar på sig så många körtimmar varje år – behåller vi i 10-12 år innan vi byter dem, förklarar Jakob Palm.

– Vår Claas Xerion köpte vi för att i första hand köra med den 12-skäriga Lemken-plogen, som går bakom traktorn i 300 av de totalt 700 körtimmar som den avverkar varje år. De resterande körtimmarna går vår Xerion med en 13-meters Multiva såbäddsharv, en Soilmax-plog och en Horsch Terrano djupharv.

På vikten i fronten på Xerion-traktorn har man lagt två 400-kilosvikter vilka vid behov även placeras bakom hytten. Foto: Morten Damsgaard

Harv fick nytt liv

Den 7,5-meter stora Horsch-harven har funnits hos Agrifos i över tio år men man har aldrig kunnat utnyttja fullt ur med de konventionella traktorerna:

– När vi fick vår Xerion var det som att Horsch-harven fick nytt liv då vi plötsligt kunde börja köra den djupare än 10 centimeter, som tidigare. I dag använder vi den på hösten till etablering av eftergrödan och till etablering av vete utan plöjning.

När man tagit sin nya Claas Xerion 5000 i bruk kunde man börja köra sin Horsch-harv djupare än tio centimeter, berättar Jakob Palm, driftledare på Agrifos. Bilden visar Claas-traktor med en Multiva-harv.  Foto: Morten Damsgaard

Jakob Palm påpekar att det inte räcker med att bara ha många hästkrafter för att dra de stora redskapen:

– En gammal tumregel säger att det krävs 45 kilo per hästkraft för att kunna få ned hästkrafterna i jorden vid hårt markarbete. Med 24,5 ton på vår Claas Xerion när vi kör den med plogen så är vi uppe i 49 kilo per hästkraft vilket är en ytterst tillfredsställande nivå.

Utöver vikter i fronten har man även två 400 kilos-vikter som man utifrån behov flyttar mellan fronten och bakom hytten på Xerion, avslöjar Jakob Palm.

Agrifos Claas Xerion 5000, här med den 12-skäriga Lemken-plogen som går bakom traktorn omkring 300 körtimmar per år. Foto: Morten Damsgaard

On land-körning

Redan innan man investerade i sin Xerion 5000 hade man på Agrifos erfarenhet av Claas maskiner genom de två Xerion-tröskorna som finns i maskinparken.

– En riktigt användbar finess på Xerion-traktorerna är möjligheten till on land-körning. När man kör med plogen, som gör att ekipaget då ligger på nästan 24,5 ton, är det bra att kunna fördela tyngden över en så stor area som möjligt. Vi har också nytta av detta då vi harvar på våren, vilket gör körningen extra skonsam – trots att vikten redan är fördelad på de åtta hjulen.

 

Morten Damsgaard
Maskinbladet

Översättning: 

Pierre Kjellin
Pierre Kjellin
Tel: 070-781 89 57
E-post: pierre@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 06 juli 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste