Handbok för blivande fårägare

Länsstyrelsen på Gotland har tagit fram en ny handbok för blivande fårägare. Boken riktar sig till nybörjare och innehåller tips och råd och vad som är viktigt att veta när man beslutat sig för att skaffa får.  

Länsstyrelsen på Gotland har gett ut en nya handbok ”Skaffa får till landskapsvård – Handbok för blivande fårägare”. Boken är tänkt som en guide till nybörjare, som funderar på att skaffa får eller som precis har skaffat. Foto: Carolina Wahlberg

Länsstyrelsens på Gotlands landsbygdsenhet får många samtal från personer som funderar på att skaffa får för att ta hand om betesmarker, vilket bidrog till att man beslutade sig för att ge ut handboken om fårskötsel.

– Vi tycker att det har saknats en gotlandsanpassad handbok för nybörjaren, där det kortfattat går att få svar på det mesta som rör praktisk fårskötsel. Det är mycket som kan vara bra att vara medveten om innan du startar med får, säger Maude Fyrenius, rådgivare hos länsstyrelsen Gotland, i ett pressmeddelande.

Boken innehåller tips om allt från byggnader, staket och bete till skötsel, slakt och inköp av djur. I boken tar de även upp vilka regler, riktlinjer och lagar som gäller.

– Vi får ofta frågor från personer som skaffat sig ett ställe och ser att man har marker som vuxit igen. Då tänker man ”lamm, det verkar enkelt”, men då tänker vi att fullt så enkelt är det inte, säger Gunilla Lexell, rådgivare hos länsstyrelsen på Gotland, till SVT.

Tack vare finansiering från landsbygdsprogrammet är boken gratis och går att läsa här.

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 07 juli 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste