Låg kunskap om fossilfri el

En ny undersökning visar att varannan småföretagare i Sverige har koll på vad fossilfri el innebär, och knappt var tredje har ett fossilfritt elavtal idag.

I en ny underrsökning från Vattenfall uppgav endast 57 procent av de tillfrågade småföretagarna att de visste vad ett fossilfritt elavtal egentligen innebär. Foto: Thinkstock

Av de tillfrågade småföretagarna var 70 procent överens om att val av elavtal har påverkan på klimatet. Undersökningen visade dock att okunskapen om fossilfri el var stor, och trots att största delen av Sveriges elproduktion i dag är fossilfri visste endast 28 procent om att de hade ett sådant avtal och endast 57 procent uppgav sig veta vad ett fossilfritt elavtal innebar.

Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning. Foto: Vattenfall

– Vi på Vattenfall har ett ansvar att se till att vi gör det vi kan för att minska utsläppen. En omställning till ett helt fossilfritt liv måste ske och vi har som mål att möjliggöra ett fossilfritt liv inom en generation. Ett led i detta arbete är att göra det enkelt för kunderna att välja fossilfritt, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning.

Fossilfri el kommer från till exempel vatten, vind, kärnkraft eller sol. Den produceras utan fossila bränslen som olja, kol eller gas.

– Vi förstår att det kanske inte alltid är helt lätt att greppa alla energitekniska aspekter eller hur olika energikällor faktiskt påverkar vårt klimat. Vi vill att våra kunder ska veta att de har ett fossilfritt elavtal, vilket avtal de än väljer. Vi kommer att fortsatta erbjuda produkter som gör att våra kunder kan vara stolta över att vara med i omställningen mot en fossilfri framtid och som gör det enkelt att vara med och göra skillnad, säger Jonas Stenbeck.

Undersökningen har utförts av Kantar Sifo på beställning av Vattenfall, och totalt tillfrågades 302 beslutsfattare på företag med mellan noll till 49 anställda.

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 09 juli 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

2021: I den bästa av märkliga världar

Förutsättningarna för lönsamhet i svenskt jordbruk ser bättre ut än på många år. Inte ens det offentliga Sveriges ointresse för svenskt jordbruks internationella konkurrenskraft och regel­förenklingar kan hålla oss helt negativa. Trots en rejält stärkt svensk krona har spannmålspriset ökat rejält i höst/vinter. Köplojaliteten för svensk mat är starkare. Tack vare pandemin och sedelpressarna, som körs så att överhettningsskydden borde slå ifrån, blir räntan lägre och lägre. 

Kommentera