Effektivare odling med stöd av Freja

På Borgeby 2018 träffade Jordbruksaktuellt Isak Nielsen, vd och grundare av företaget AgriOpt, för första gången. Då var företaget i start-up fasen och mitt i utvecklingen av en prototyp. Nu har de precis lanserat första versionen av deras digi­tala assistent Freja på marknaden.

 

Den nya digitala assistenten Freja har precis släppts på marknaden, och har även blivit nominerad till Elmia Innovation Award. 
– Det var verkligen jättekul! Jag blev superglad. Vi har fått mycket uppmärksamhet från startup-världen men det är väldigt kul att, och egentligen viktigare för oss, att bli uppmärksammade i lantbruksbranschen för det är där våra kunder finns. Det är kul att de lyfter den här typen av teknik och att den här typen av innovationer kommer upp i rampljuset, säger Isak. Foto: AgriOpt


Utvecklingen har gått fort och Isak uppdaterar oss om vad som hänt sedan sist. Han berättar att under 2018 låg fokus på marknads­verifieringar och att börja förstå kundens behov på djupet. Samtidigt utvecklades en enkel prototyp som i pilotstudier testades mot potentiella kunder för att hitta en produkt eller koncept som lantbrukare var villiga att köpa.

– Sen, under 2019, låg mer fokus på pilotstudier och i höstas gjorde vi en pilot för att hitta de delar där vi kan skapa värde för lantbrukarna redan idag. Baserat på feedbacken som vi fick från lantbrukarna jobbade vi fram den här första versionen som vi nu har släppt på marknaden. 

Isak Nielsen är grundare och vd för företaget ­AgriOpt. Utöver honom består kärnteamet av grundare och produktansvarig Johan Dahlin, UX-designern Josefin Lidh och säljaren Axel Trolme. De har även tagit mycket hjälp av studenter som bland annat tagit fram loggan, räknat på miljö- och klimatnytta samt gjort marknadsundersökningar. Foto: AgriOpt

Koll på skörd och tillväxt

I den digitala assistenten finns nu två valbara moduler; skörd och tillväxt. I skördemodulen analyseras skördekartor över flera år för att belysa fältets karaktäristik. 

– Vilka områden har jämna höga skördar, vilka har jämna låga skördar och vilka områden varierar väldigt mycket baserat på årsmån. Det här ger insikter som man som lantbrukare kan använda i besluts­fatt­andet om olika insatser. 

Tillväxtmodulen fungerar ungefär likadant, men där analyseras istället satellit­bilder. 

– Vi laddar ner alla satellitbilder som finns för ett skifte och analyserar över åren eller under en säsong. 

En av fördelarna med Freja, enligt Isak, är att man samlar in och kan jämföra och tolka data på ett ställe.

– Exempelvis satellitbilder, skördekartor, markkartor och olika fukthaltsmätningar. Det har vi märkt att många lantbrukare gillar. 
 

Än så länge är tjänsten främst utvecklad för att användas i spannmålsodling.
– Vi får mycket frågor om vall, men vi har inte tittat på de så vi vet inte hur det funkar på vallen. Det är synd egentligen för vallen är en stor gröda, så det skulle kunna vara ett intressant spår att gå på. Men det är hela tiden prioriteringar för oss, det finns ett hav av möjligheter och vi måste fokusera på var vi gör mest nytta för minst insats givet våra resurser, säger Isak. Foto: AgriOpt

Komplement 

Isak menar att Freja kan ses som ett digitalt bollplank för att belysa intressant information i växtodlingsdata, som ska användas som ett komplement till lantbrukarnas egna kunskaper och erfarenheter.

– Lantbrukaren och växt­odlingsrådgivaren behövs för att lösa gåtan om varför det ser ut som det gör på fälten. Vi vill vara ett hjälpmedel i den processen.

Vilken modul man vill utnyttja styr vilken data man som lantbrukare behöver lägga in assistenten. För tillväxtmodulen laddar man upp sin SAM-ansökan för att ge assistenten tillgång till skiftesgränserna. För skördemodulen laddar man även upp skördekartor och i båda modulerna kan man ladda upp markkarteringar.

Vem äger den data som laddas upp? 

– Lantbrukaren äger alltid sin data. De kan alltid välja att ta bort den från oss och be oss radera den. Det tycker jag är extremt viktigt, för det är grundbulten i en fungerande, transparent och konkurrensutsatt marknad. Lantbrukaren ska ha frihet att byta leverantör. 

Isak menar dock att det samtidigt är viktigt att hålla isär vad som är lantbrukarens data och vad som är aggregerad kunskap och information. 

– Ta vårat system som exempel, tar vi in data från 100 lantbrukare så lär sig systemet något från den. Den lärdomen kan vi inte sudda ut om en lantbrukare väljer att inte längre vara med. Det är som en konsult eller en rådgivare, de tar med sina erfarenheter från en kund i rådgivningen till nästa kund. Det är egentligen samma sak här bara det att det är digitalt. 

Blev produkten som ni tänkt från början? 

– Själva helhetstänket är i grund och botten detsamma, men såklart förfinat och förbättrat, men affärsmodellen har svängt en hel del. Framförallt att det är mer fokus på användarbarhet nu, det kräver mycket fokus för att få en bra användarupplevelse så där har vi lagt mycket jobb.

Skapa styrfiler

Nästa steg är att vidareutveckla Freja för att också skapa styrfiler, vilket man hoppas ha på plats till nästa säsong.

– Nu samlar vi in data och belyser intressanta områden, nästa steg är att omforma till praktiska beslutsunderlag, alltså ­styrfiler, som lantbrukarna kan peta in i sin traktor. 

Visionen är att bygga ett lärandesystem som är med lantbrukaren hela tiden. 

– För att planera sina insatser, utföra och följa upp samt justera för hur man kan bli bättre nästa år. 

Vad är största vinsten med att använda Freja för en lantbrukare i dagsläget?

– Jag skulle säga att det är att man kan öka sitt lärande om växtodlingen. Vi tar inte fram styrfiler än, så jag kan inte säga att du kan peta in det i traktorn och tjäna x antal kronor per hektar. Men vi kan lyfta samband och pusselbitar ur data, som kan sporra en till att förstå varför ett område är sämre och om det finns något man kan göra. Vi kan till exempel belysa områden som är dåliga och som man kanske inte visste om. Det finns en stor potential att hjälpa lantbrukare att tjäna pengar på den här typen av teknik. 

 

AgriOpt

AgriOpt är ett startup-bolag som utvecklar den digitala assistenten Freja för effektiv och hållbar växtodling genom en sund mix av lantbrukarens erfarenheter och skräddarsydd artificiell intelligens.

Bolaget grundades 2018 i Linköping, är del i företagsinkubatorn LEAD och får finansiering från bland annat ALMI, LiU Innovation och Vinnova.

 

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades söndag den 12 juli 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste