Grattis Lena Johansson, första svenska kvinna att leda IFAJ

I början av juli valdes Lena Johansson till ny ordförande för den internationella lantbruksjournalistföreningen IFAJ. Föreningen International Federation of Agricultural Journalists, har drygt 5 000 medlemmar och verkar i 55 länder.

Lena Johansson har suttit med i styrelsen för den svenska Föreningen för Skogs- och Lantbruksjournalister, FSLJ. Det var medlemskapet där som gjorde att hon fick upp ögonen för den internationella organisationen. Under åren har hon deltagit på ett flertal världskongresser och mött journalister och lantbrukare världen över. Foto: FSLJ

- Det känns roligt, ansvarsfullt och utmanande att få leda IFAJ. Föreningen bildades 1956 så det är verkligen på tiden att den får en kvinnlig ordförande, säger Lena Johansson i ett pressmeddelande.

Årsmötet hölls digitalt den 25 juni och rösträkningen blev klar i början av juli. Lena Johansson som har varit vice ordförande sedan 2016 valdes till ordförande på två år. Hon kommer sitta i styrelsen tillsammans med vice president Steve Werblow, USA, kassör Adrian Bell, Storbritannien och generalsekreterare Adalberto Rossi, Argentina. Under årsmötet valdes även Sierra Leone och Zambia in som nya medlemsländer.

Uppdraget

- Det viktigaste för mig är att arbeta för press- och yttrandefrihet och att det ska finnas kompetenta och välutbildade lantbruksjournalister i hela världen. Den här våren har visat hur viktigt lantbruket är och då behövs det också specialkunniga journalister som kan beskriva alla komplexa frågor kring lantbrukets roll i samhället, säger Lena.

Föreningen arbetar för att utveckla lantbruksjournalistiken och bygga nätverk runtom i världen. Som ny ordförande vill Lena Johansson höja statusen för lantbruksjournalister men också arbeta för att föreningen ska synas mer.

- En annan stor utmaning är att samordna alla medlemsländers olika synsätt och värderingar. När jag nu varit med i organisationen ett tag så vet jag att lantbruksjournalistik världen över är ganska lika och många förutsättningar är desamma, men de kan också vara väldigt olika, säger hon.

Tidigare erfarenheter

- Genom IFAJ har jag lärt mig otroligt mycket. Jag har fått ett stort nätverk, och händer det något i ett annat land, så finns det nästan alltid en journalist där som kan ge en direktrapport om vad som hänt. Det är ett värdefullt nätverk, både privat och professionellt, säger hon.

- Vi har under många år följt Lena Johanssons engagemang i såväl FSLJ som IFAJ. Lena har ett väldigt stort nätverk inom organisationen och har under sin tid i presidiet arbetat hårt med bland annat jämställdhets- och kommunikationsfrågor. Vi tycker det är stort att Lena Johansson är ny ordförande för IFAJ. Jag hoppas att FSLJ och IFAJ ska komma ännu närmre varandra med en svensk ordförande, säger Melissa Dahlqvist, ordförande för FSLJ.

Kerstin Gauffin
Kerstin Gauffin
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 14 juli 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste