Sveriges första ullrådgivare

Med en ambition om att minska andelen ull som slängs startar yrkeshögskolan Hantverksakademin en ny ullutbildning. Liselotte Erixon blir den första att starta resan mot att bli Sveriges första ullrådgivare. 

 

Till hösten börjar Liselotte Erixon utbildningen till ullrådgivare och hon blir därmed den första i landet inom yrket. Foto: Liselotte Erixon

Tillsammans med nämnden för hemslöjdsfrågor har ett tiotal representanter från ull- och fårnäringen under våren planerat för en tvåårig lärlingsutbildning inom ullområdet. Nu är beslutet fattat av Myndigheten för yrkeshögskolan och utbildningen till Ullrådgivare startar under hösten 2020. 

– Det här är precis vad jag har önskat hela mitt liv, men det har inte funnits någon väg. Det är helt unikt, säger Liselotte Erixon från Odensala i Uppland som kommer bli den första att utbilda sig till yrket, i ett pressmeddelande. 

Minska ullsvinnet

Enligt Annkristin Hult, nationell utvecklare på Nämnden för hemslöjdsfrågor, har det saknats ett flertal sammanhållande länkar för ullhanteringen i Sverige. 

 – Fårägarna behöver hitta rätt kund till ullen, som måste samlas in rationellt. Många fårägare har hittills inte insett värdet av ullen. Det är några av de viktigaste orsakerna till det stora ullsvinnet, säger hon och fortsätter:

– Under självhushållningens tid sas det att fyra får kunde hålla familjen varm och mätt under hela året. Istället för att kasta bort ullen, som det görs nu, kan nya användningsområden utvecklas genom design och forskning och därigenom medverka i strävan efter en mer hållbar produktion och konsumtion. Därför är den här nya utbildningen, vars yrkesplan tagits fram av organisationer inom den svenska fårnäringen, oerhört viktig.

Inom utbildningen ”Lärlingsutbildning inom traditionellt hantverk” är ullrådgivning en av 82 olika hantverksyrken som det ges möjlighet att studera till. Enligt Liselotte är målet att som färdigutbildad ullrådgivare kunna hjälpa både de större och mindre fårägarna i ullhanteringen. Förhoppningen är också att kunna koppla ihop dem med industrin som i allt större utsträckning efterfrågar hållbara material i takt med att konsumenterna gör det. 

 – Ull kan användas till så mycket, istället för att bara slängas bort som de flesta gör nu. Även ull från korsningsfår kan vara fantastisk. Och ull från våra svenska allmogefår, säger Liselotte. 

 

Varje år producerar Sveriges 600 000 får 1 200 ton ull

I dag tas knappt 40 procent, 450 ton, tillvara och resterande 750 ton, kastas bort. Tillvaratagandet har dock ökat med 125 ton de senaste fyra åren och ett ökat intresse för svensk ull märks, då importen av råull har minskat med 214 ton under samma period. 

Källa: Hantverkarna Stockholm 

 

Towe Johnson
Towe Johnson
Tel: 073-925 05 41
E-post: towe@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 21 juli 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste