Värmland i framkant på ekologiskt

Av Sveriges 21 län placerar sig Värmland på förstaplats i KRAV:s ekoranking och väl i linje med Sveriges mål för 2030.

Sverige har ett mål att ekologiskt brukad mark ska vara 30 procent år 2030.  EU-kommissionen har föreslagit en strategi med målet att minst 25 procent ska vara ekologiskt 2030. Foto: KRAV

Hela 38 procent av djuren som hålls i Värmland hålls ekologiskt och 31 procent av jordbruksmarken bedrivs ekologiskt.

– Värmland ligger högst när det gäller ekologisk djurhållning och tvåa när det gäller ekologiska åker- och betesmarker. På en ekologisk och KRAV-godkänd gård ställs mycket höga krav på god djuromsorg, samtidigt som klimatpåverkan är mindre och den biologiska mångfalden är mycket större, säger KRAV:s vd Anita Falkenek, i ett pressmeddelande.

Stora skillnader

Enligt ny statistik från Jordbruksverket är det stora variationer mellan länen, upp till 20 procentenheter skillnad. Värmland tillsammans med Gävleborg och Jämtland har alla en andel på över 30 procent medans Kalmar, Skåne och Blekinge ligger på runt tio procent för både ekologiskt hållna djur och ekologisk jordbruksmark.

– KRAV-bönder tar ett särskilt stort ansvar för djurens välbefinnande och för hållbar livsmedelsproduktion. Genom KRAV-certifieringen kan bönder och konsumenter tillsammans tackla många av de globala hållbarhetsutmaningarna, såsom klimatkrisen, minskad artrikedom och spridning av kemikalier i naturen, säger Anita Falkenek.

Kerstin Gauffin
Kerstin Gauffin
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 21 juli 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste