Sänkta prognoser ger stöd till skördepriserna

De svenska vetepriserna har rört sig något uppåt på nyheterna om sänkta skördeprognoser.

Lantmännens indikativa spannmålsnoteringar för kvarn- och fodervete har vänt den negativa trenden som hängt i sedan våren. Styrkta av sänkta produktionsprognoser från EU, Ryssland och USA har priserna vänt uppåt från en botten. Maltkorn ligger oförändrat sedan förra marknadsdiagrammet och grynhavre har tappat något.

I sin senaste produktionsrapport, WASDE, sänkte USDA världsproduktionen av vete med 4 miljoner ton till 769 miljoner ton. Det är dock troligt att de kommer att fortsätta sänka sin prognos då EU, Ryssland, Ukraina och Argentina samtidigt har sänkt utsikterna för sina skördar. Dock så är fortfarande de globala vetelagren välfyllda.

Prognosen för EU:s produktion av vete sänks. Minskningen beror framförallt på sänkta förväntningar på den franska veteskörden. Och det finns även analytiker som liknar årets utveckling med 2016 då Frankrike till slut fick en riktig katastrofskörd. Foto: John Deere

10 procent lägre i EU

Enligt Reuters så är marknadens förväntningar på den kombinerade veteskörden i EU och Storbritannien 10 procent lägre i år än förra året. Årets skörd förväntas bli 131,3 miljoner ton. Faller de prognoserna in så kommer skörden att hamna närmare det torkdrabbade 2018 då EU producerade 129,3 miljoner ton vete, istället för fjolårets 148,1 miljoner ton.

Skörden blir då också en bra bit under genomsnittet för de senaste fem åren på 141,6 miljoner ton.

Frankrike leder nedgången

Det är framförallt minskningar av veteproduktionen i Frankrike och Storbritannien som sänker prognosen för EU:s. Fjolårets blöta höst minskade den höstsådda arealen och gav sämre förutsättningar för det som var sått. 

Enligt FranceAgriMer kommer årets veteskörd i Frankrike att bli 20.8% lägre än förra året. Och marknadsanalytikerna Agritel spår att veteprognosen kan sänkas ytterligare med tanke på de avkastningsrapporter för höstkornet i Frankrike som har kommit in.

Minskad majsproduktion i USA

Även om veteproduktionen korrigerades ned i USDA:s senaste WASDE-rapport så är det majsen som står för den stora förändringen. Världsproduktionen av majs sänks av USDA till 1163 miljoner ton, vilket är en minskning av produktionen med 25 miljoner ton på en månad. Minskningen beror framförallt på den kraftigt minskade majssådden i USA. Sådden i år blev bara 37,2 miljoner hektar, 2 miljoner hektar färre än vad prognosen från USDA i mars pekade på. Amerikanska lantbrukare valde sent bort majs till vårsådden på grund av de nedpressade majspriserna. Och majspriserna var under press på grund av Corona, en minskad etanolproduktion gav en minskad efterfrågan.

Erik Brink
Erik Brink
Tel: 070-600 45 48
E-post: erik@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 23 juli 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Måste jag utveckla mitt företag?

Krönika: Ja! Svaret på frågan i titeln behöver egentligen inte vara längre än så. Orsaken till detta korta svar är att på grund av att världen runt oss hela tiden förändras behöver alla företag utvecklas. Men utveckling behöver ju inte alltid betyda tillväxt eller verksamhetsförändring utan utveckling kan ju innefatta många andra delar. Detta som rationalisering och kostnadseffektivisering, samarbeten, differentiering i val av grödor, specialisering, med mera.  

 

Kommentera