”Jag vill vara först och sist”

Utanför Vara träffar vi Uno Rydevald som driver Rydevalds jordgubbar, ett familjeföretag i andra generationen. När Jordbruksaktuellt är på besök är jordgubbssäsongen är i full gång, och Uno berättar mer om odlingen och sökandet efter en efterträdare. 

Rydevalds Jordgubbar utanför Vara drivs av Uno Rydevald, som är andra generationen på gården. Företaget startades upp av Unos pappa på 50-talet. Foto: Isabella Odmark


Av gårdens totala areal på 21 hektar är det ungefär nio hektar som nu täcks att jordgubbsplantor, på en hektar odlar Uno färskpotatis och på resten odlas spannmål för att få halm till jordgubbsodlingen. Jordgubbarna säljs till en grossist och även till privatkunder på gården.  

– Av de ungefär nio hektaren kanske tio procent är självplock, berättar han. 

Uno berättar att jordgubbsförsäljningen drar igång på nationaldagen och därefter är det fullt ös hela sommaren. 

– Självplocket öppnar jag lite senare, oftast efter midsommar, berättar Uno. 
 

I dag odlas jordgubbar på nio hektar. Samma planta används i två till tre år, innan det är dags att sätta nytt. 

Fyra olika sorter

För att få en så lång säsong som möjligt odlar han fyra olika sorters jordgubbar. 

– Första sorten för säsongen är Honeoye, och sen har jag bland annat Malwina som är en väldigt sen sort, säger Uno och fortsätter:

– Jag vill vara först och sist, för då får man bäst betalt. 

Han berättar att årets säsong har varit bra. 

– Jag har haft mer än jag har kunnat plocka av, och har fått väldigt bra betalt. Sånt här väder med växlande molnighet är bra, men den tidigare värmen har tagit hårt och även det senaste regnet har gett problem. 
 

Trots regn var det många som passade på att plocka jordgubbar på självplocket mellan skurarna.

Runt 30 anställda

Uno har i dag runt 30 personer anställda i bärodlingen. Tidigare, när odlingarna var större, använde han utländsk arbetskraft men nu anställer han personer som bor i området, vilket gör att han inte har påverkats av inreseförbudet som följt av coronapandemin. 

– Men det är väldigt svårt att få tag i arbetskraft.
 

Jordgubbarna säljs på gården samt till en grossist. 

Egen konstruktion

Han berättar att mycket av utrustningen på gården har han konstruerat själv, bland annat har han en egenkonstruerad frostskyddsbevattning. 

– Med frostskyddsbevattningen vattnar man med små spridare så det blir is överallt. Du måste tillföra vatten hela tiden, tills solen smälter bort islagret. Du kan skydda jordgubbsplantorna ner till fem-sex minusgrader.

Lämna gården vidare

Uno har drivit företaget i 40 år och planerar att gå i pension, men har ingen i familjen som vill ta över. Han berättar att han därför letar efter en efterträdare men säger att det är svårt att hitta någon. Han berättar att han i sitt sökande varit i kontakt med bland annat Nyföretagarcentrum och Arbetsförmedlingen.

– Jag har 21 hektar totalt, och det finns de som vill köpa marken och odla spannmål. Men det är synd att lägga ner alltihop.

Han vill sälja, men säger att han kan tänka sig att börja med att arrendera ut gården. 

– Det finns säkert ungdomar som är intresserade men de kan inte köpa något lantbruk till de här priserna som är i dag. 

Intresse är viktigt

Uno tänker att den som tar över egentligen inte behöver ha någon tidigare kunskap om jordgubbsodling, och att han kan tänka sig att vara kvar och lära upp den som ska ta över. Det viktigaste enligt honom är att personen är intresserad och någorlunda teknisk. 

– Det är mycket jobb, så man kan inte ta semester på sommaren. Men företaget är uppbyggt under två generationer. Det är bara att ta över. Det finns mycket maskiner och det finns mycket nysatta plantor. 

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades söndag den 26 juli 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Måste jag utveckla mitt företag?

Krönika: Ja! Svaret på frågan i titeln behöver egentligen inte vara längre än så. Orsaken till detta korta svar är att på grund av att världen runt oss hela tiden förändras behöver alla företag utvecklas. Men utveckling behöver ju inte alltid betyda tillväxt eller verksamhetsförändring utan utveckling kan ju innefatta många andra delar. Detta som rationalisering och kostnadseffektivisering, samarbeten, differentiering i val av grödor, specialisering, med mera.  

 

Kommentera