Mer automatik spås framåt

När Nordfarm höll digitala lantbruksdagar hörde vi oss för med Richard Kihlstedt, foder- ansvarig på Nordfarm, om vad som sker på fodermaskinsfronten och om företagets nya fodersatsning. 
 


Richard Kihlstedt, foderansvarig på Nordfarm, tror vi kommer se mer och mer robotstyrningar och självgående maskiner framöver. Towe Johnson

Från och med i år gör Nordfarm en extra satsning just på foder, ett två års projekt som kommer gå under namnet Foderkedjan. Målet är att gå på djupet i hur foderproduktionen inom lantbruket kan bindas mer samman. 

– Vi tycker att det är en förbisedd del i handeln, en del som vi känner att vi skulle kunna betjäna våra kunder med. Foderlösningar är ju ofta inte bara en maskin utan flera längs hela kedjan och det är ganska olika hur man jobbar på just sin gård. Så här gäller det att designa en lösning som passar och som blir så bra som möjligt för kunden. Det är något vi skulle vilja jobba mycket mer med och det finns ett behov att täcka helt enkelt, säger Richard. 

Vad bör man tänka på inför en investering?

– Det första är vad man har för stall, om man kan komma in med traktor. Har man ett stall man bara kan promenera in i är man bunden att göra lösningar som är elstyrda. Och då är det kanske en stationär mixer, elevatorer som tömmer mixern och sedan går på en rälsvagn eller bandfoderfördelare. Är stallet mera öppet och du får in traktorer då har man mera att välja på i form av traktorlösningar.

– Man bör också tänka på att bara en standardmixer klarar att väga och göra recept på foder och utfodra exakt till 100 kor. Då behöver man egentligen inte någon kraftfoderautomat utan man klarar sig på bara mixern. Så det är ett väldigt potent system om man utnyttjar det maximalt. 
 

Lucas är ett varumärke Richard tror mycket på framöver. Balrivaren Castor, har jämfört med halmrivaren Raptor ett bredare arbetssätt genom att den också bearbetar strålängden. 
– Den har mycket mer aggressiv knivtrumma och skär materialet när det går in. Den klarar alla material då den är anpassad både för ensilage, halm och blöthalm. Men det bredare arbetssättet gör också att den bara går att ha med mekanisk drivning. Den går inte att ha med hydraulmotordrift med lastmaskin till exempel, det skulle inte det systemet orka. 

Varumärkets betydelse 

Inför en ny investering har varumärket ofta mer än 50 procents betydelse för kundens val och inget man ska bortse från, poängterar Richard. 

– Det ger en självkänsla att köpa en maskin med ett bra varumärke som har bra andrahandsvärde och som syns. Men sen vill man såklart ha en maskin som håller i tio år och utan problem. 

En mixervagn till exempel ska gå varje dag på året, 365 dagar, utan trassel. Förutom byte av olja, service och kanske byte av knivar, bör den i princip gå bekymmersfritt. 
 

 – Vi ser en jättepotential inom foder i svenskt lantbruk. Foderkedjan är ett ganska tungt projekt som precis är uppstartat och där vi har lagt en tvåårsplan på att växa inom foder. Och Lucas är till exempel en sådan leverantör där vi bara skrapat i hörnet på deras modellprogram, men även fler leverantörer som gör att vi kan fylla de flesta utav luckorna i processen, säger Lasse Horndahl, försäljnings- och marknadschef.

Mer genomtänkta lösningar

När det kommer till fodersystem och olika foderlösningar så skiljer sig Sverige en del från övriga Europa. 

– Det man ser om man tittar i många andra europeiska länder så är det mer automatiserade robotsystem än i Sverige. Det är ofta andra djurslag utomlands där det kan vara lättare att automatisera, säger Richard som berättar att han bland annat besökt en getfarm med 600 getter:  

– Det är många djur men det är ganska lätt att skaffa en automatik runt det. Kor är lite mer avancerat, det är mer foder och mer foder per djur. Så det kräver mer genomtänkta lösningar. 

Större möjligheter

Jämfört med övriga Europa så anser Richard att många lantbrukare i Sverige är mer för en elektrisk lösning, såsom en stationär mixer eller ”trycka-på-knappen-lösningar”. 

– I Europa är min erfarenhet att man ofta bygger billigare stallar och kör mer med bogserade lösningar.

Något som han tror kommer bli större i Sverige är bland annat självgående mixers. Marknaden för dem finns redan här men enligt Richard kommer vi troligtvis se den öka. Fördelen är att man sparar en lastmaskin och en traktor. 

– Lägger man in det i kalkylen så är det en väldigt effektiv maskin. Speciellt om man då har ett avancerat fodersystem eller flera olika foderstater som man arbetar med. Så det ger större möjligheter, avslutar han. 

Towe Johnson
Towe Johnson
Tel: 073-925 05 41
E-post: towe@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 28 juli 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste