Ny havreprodukt med svensk råvara

Nu lanserar Lantmännen Functional Foods en ny produkt gjord på havre från svenska lantbrukare.

Lars Franzén, vd på Lantmännen Functional Foods är stolt över deras nya produkt, gjord på svensk havre. Foto: Lantmännen

Den nya produkten innehåller en hög halt av kostfibret betagluktan och är vattenlöslig. Produkten PromOat Instant är framtagen för att användas som kosttillskott och företaget menar att den har positiva hälsoeffekter och andra funktionella fördelar liksom att den motverkar hjärt- och kärlsjukdomar och även reglerar sockerbalansen.

– Vi är stolta över att kunna erbjuda PromOat Instant och på så vis kunna möta marknadens obesvarade efterfrågan på en helt löslig betaglukan av havre. Hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes har pekats ut som två av de vanligaste riskfaktorerna för folkhälsan och våra kunder, som tillverkar livsmedel och kosttillskott, letar efter naturliga sätt att tackla dessa hälsoproblem, säger Lars Franzén, vd på Lantmännen Functional Foods, i ett pressmeddelande.

Flera kan intyga

Enligt företaget kan flera intyga att betagluktan i havre har påvisade hälsofrämjande effekter.

Den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, EFSA, menar att det sänker kolesterolhalten i blodet vilket kan minimera risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

Även U.S. Food and Drug Administration, FDA i USA har gjort ett liknande uttalande uppger företaget, då ämnet i kombination med en diet, låg på kolesterol och utan mättade fetter, kan reducera risken för hjärt- och kärlsjukdomar.  

Lantmännens nya havreprodukt kommer att finnas i tre olika former, PromOat, PromOat Glutenfri och PromOat Instant. Foto: Lantmännen

Liksom inom EU har betaglukan i havre ett godkänt hälsopåstående, då det kan balansera nivåer av blodglukos i samband med måltid. PromOat är också ett prebiotiskt fiber, vilket bidrar till en mättnadskänsla, allt enligt Lantmännen Functional Foods. 

Kerstin Gauffin
Kerstin Gauffin
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 28 juli 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste