Jakten närmar sig och jaktkort är ogiltiga

Naturvårdverket har skickat ut många undermåliga statliga jaktkort. Jaktkorten krävs för att få bedriva jakt.

Med mindre än en månad kvar till bockjaktspremiären, har Naturvårdverket återkallat sina jaktkort. Foto: Thinkstock 

Årets upplaga av de statliga jaktkorten som Naturvårdsverket tillhandahåller är till stor del ogiltiga. Ett stort antal saknar nämligen personnummer. Ett giltigt jaktkort ska enligt jaktförordningen innehålla information om jägarens namn, adress och personnummer. Naturvårdverket beklagar felet som beror på tryckfel hos tryckeriet. Nya kort kommer att tryckas upp och skickas ut så snart som möjligt, uppger naturvårdsverket i ett pressmeddelande.

Jaga snart

Även om du som jägare har betalt för ditt jaktkort, är det vid en eventuell kontroll av jaktkort alltså inte giltigt. Detta gäller dock inte de jaktkort som innehar personnummer eller är beställda efter den 10 juli 2020.

Om du ska jaga innan det nya kortet kommer med posten, måste du hämta kortet digitalt och skriva ut det, alternativt spara det i din mobil. Detta görs genom att logga in i jägarregistret med e-legitimation. Oavsett betalsätt kan du ladda hem ditt jaktkort. Om du saknar e-legitimation får du uppsöka naturvårdverkets kundtjänst för att få ett nytt kort.

Problem med vapenlicenser

Dock måste du invänta det nya kortet om du ska intyga vapenlicenser, då de felaktiga jaktkorten inte kan användas för detta.

Alla berörda tillsynsmyndigheter samt jägarorganisationer har blivit informerade om det som inträffade.

Kerstin Gauffin
Kerstin Gauffin
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 31 juli 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste