Kan fodertillskott med alger minska metanutsläppen?

I ett nytt pilotprojekt ska Ica, Skånemejerier, KLS Ugglarps och startupbolaget Volta Greentech undersöka om ett fodertillskott baserat på alger kan minska kors produktion av metan. Man vill även undersöka spårbarheten av mjölk- och köttprodukter med lägre klimatpåverkan i produktionskedjan.

 

Svenska företaget Volta Greentech tillverkar fodertillskott av röda alger. Nu ska tillskottet testas i ett pilotprojekt tillsammans med Ica, KLS Ugglarps och Skånemejerier, dels för att se om produktionen av metan minskar men även för att undersöka spårbarheten av mjölk- och köttprodukter med lägre klimatpåverkan i produktionskedjan. Foto: Volta Greentech


Fodertillskottet tillverkas av det svenska startup-företaget Volta Greentech, och innehåller en blandning av röda alger. 

– De röda alger vi använder i vårt fodertillskott innehåller naturliga substanser som effektivt har bevisats minska metanproduktion hos kor med över 60 procent. Alger är fantastiska på många sätt och lantbrukare uppskattar att det är en helt naturlig produkt. Alger är snabbväxande, binder mycket koldioxid, växer i saltvatten och kräver minimala mängder näringsämnen, säger Fredrik Åkerman, vd Volta Greentech, till Jordbruksaktuellt, och berättar att tillskottet kommer kunna blandas in i både grovfoder och kraftfoder.

Bakom tillskottet ligger flera års forskning från bland annat Kanada och Sverige, och under sommaren 2019 började Volta Greentech bygga upp ett laboratorium för algerna där de under vintern undersökte gynnsamma odlingsförhållanden. Detta utgör nu grunden för tillverkning i större skala i en pilotfabrik i Lysekil.

– Vi siktar att ha odlingen fullt igång under slutet av året, berättar Fredrik.
 

Att vi på Volta Greentech tillsammans med Ica, KLS Ugglarps och Skånemejerier nu startar detta gemensamma pilotprojekt är både glädjande och en förutsättning för att ta detta vidare mot storskalig produktion, säger Fredrik Åkerman, vd på Volta Greentech. 

”Måste finnas affärsnytta”

I det nya pilotprojektet som pågår fram till årsskiftet ska aktörerna undersöka i vilken omfattning ett algbaserat fodertillskott kan minska utsläppen av metan. Utöver detta ska man i projektet även undersöka och säkerställa kornas välmående, möjligheterna för en storskalig implementation och påverkan på produkterna. 

– Vårat algbaserade fodertillskott har stor potential att kraftigt minska växthusgaserna men då måste det finnas en affärsnytta för alla inblandade. På sikt hoppas och tror vi att vårt algbaserade fodertillskott ska vara ett självklart val i arbetet att minska utsläppen av växthusgaser, säger Fredrik Åkerman, vd på Volta Greentech, i ett pressmeddelande. 
 

Fodertillskottet består av röda alger, och ska nu odlas i större skala i en ny pilotfabrik i Lysekil. 

Möta efterfrågan

Att aktörerna finns längs hela livsmedelskedjan ses som en fördel. Hos Ica ser man projektet som ett sätt att möta kundernas efterfrågan på svenskproducerad hållbar mat.  

– Tillsammans med Volta Greentech, KLS Ugglarps och Skånemejerier vill vi vara med och stödja utvecklingen och se vilka möjligheter som finns för att i framtiden producera produkter med lägre klimatpåverkan. Vi är glada över möjligheten att delta i detta spännande projekt, säger Kerstin Lindvall, hållbarhetsdirektör på Ica.

På gårdsnivå

KLS Ugglarps och Skåne-mejerier kommer ha som uppgift att testa affärsmodellen och logistiken på gårdarna. De ska även undersöka spårbarheten av mjölk- och köttprodukter med lägre klimatpåverkan i produktionskedjan. 

– Redan i dag har svenskt kött kommit långt i hållbarhetsarbetet och vi har alla ett gemensamt ansvar att driva utvecklingen framåt och vi ser att genom detta projekt ger vi svenskt kött ännu bättre förutsättningar för framtiden, säger Jonas Tunestål, vd på KLS Ugglarps.

Skånemejeriers vd José Antonio Lalanda säger att de är övertygade om att samarbeten likt detta är bästa sättet att driva utvecklingen framåt. 

– Detta projekt ger oss en möjlighet att undersöka i vilken utsträckning som alger i foder kan minska utsläppen av metan från kor. För oss är det viktigt att det här fodertillskottet är enkelt att hantera på gårdarna och i foderproduktionen, att det fungerar bra för kornas välbefinnande, och att mjölken ska bibehålla samma höga kvalitet, säger han.

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades lördag den 01 augusti 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste