EU-projekt ska hitta alternativ till zinkfoder

Grisuppfödning utan zinkfoder och med minimal förbrukning av antibiotika. Det är målsättningen med ett nytt projekt, som har i uppgift att hitta produkter eller teknologi som kan hjälpa till på traven. 
 

I juni 2022 träder ett EU-förbud mot avvänjningsfoder med medicinska halter av zink i kraft. Nu letas det efter andra alternativ till zink än antibiotika, bland annat inom projektet AVANT. Foto: Mostphotos


Världshälsoorganisationen WHO har definierat antibiotikaresistens som ett av de största hoten mot mänskligheten. Dessutom står EU inför ett förbud mot avvänjningsfoder med medicinska halter av zink. 

Att ta bort zinken och ersätta med antibiotika vore synnerligen olyckligt och kontraproduktivt. Därför letar den europeiska grisbranschen nu på bred front efter alternativa lösningar, bland annat i ett nytt femårigt internationellt projekt som kallas AVANT och som fått 6,5 miljoner euro av EU:s forsknings- och innovationssatsning Horizon 2020. 

Sju produkter ska bli tre

Initialt testas sju olika produkter eller teknologier inom AVANT. När det är klart kommer de tre bästa produkterna gå vidare för test i kommersiella besättningar. 

– Genom att föra alternativ till antimikrobiella medel närmare marknaden kan AVANT-projektet ha en enorm inverkan på djurhälsa, livsmedelssäkerhet och hållbarhet på gården när det gäller att utveckla okonventionella veterinärprodukter, säger Luca Guardabassi, professor vid Köpenhamns universitet, tillika koordinator för projektet, i ett pressmeddelande.

Emma Sonesson
Emma Sonesson
Tel: 073-6504983
E-post: emma@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 03 augusti 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste