Beslut om skyddsjakt på varg

Efter den senaste tidens angrepp kom den 31 juli beslut om skyddsjakt efter varg från länsstyrelserna i Jönköpings och Västra Götalands län.

Efter den senaste tidens angrepp mot får och avsaknaden på andra lösningar beslutade länsstyrelserna i Jönköping och västra Götaland om skyddsjakt efter varg. Foto: Thinkstock

Skyddsjakten kommer att genomföras i samråd med länsstyrelserna och kommer gälla fram till och med den 16 augusti 2020.

Angreppen har eskalerat

Under maj, juni och juli har varg under åtta tillfällen angripit och dödat får i Ulricehamns och Tranemo kommuner i Västra Götalands län samt i Gnosjö och Gislaveds kommuner i Jänköpings län. De fyra senaste angreppen har skett mellan den 21 och 28 juli i Gnosjö, Tranemo och Gislaveds kommuner.

Samma varg

DNA-prover från angreppen har samlats in för analys då målet varit är att se om det är en eller flera individer av varg som utfört angreppen samt om det rört sig om genetiskt värdefull varg.

Inget av proverna har kunnat ge svar på individnivå. Sannolikheten att det ska finnas flera vargar i det aktuella området är liten, vilket är varför länsstyrelserna har bedömt att det är samma individ som utfört de senast fyra angreppen i juli månad.

Av flera skäl

Länsstyrelsernas beslut om skyddsjakt har är grundats på flera saker. Dels om en varg som har vant sig vid att angripa får kommer den troligtvis fortsätta med sitt beteende och angripa får, dels för att det kommer att orsaka stora kostnader och mycket oro.

Ytterligare skäl till beslutet grundas på att det finns flera fårbesättningar i det aktuella området och det saknas tillräckliga resurser för att på kort tid kunna skydda samtliga av dessa med rovjursstängsel.

Därför bedömer länsstyrelserna att det inte finns någon annan lämplig lösning än skyddsjakt för att angreppen ska upphöra.

Kerstin Gauffin
Kerstin Gauffin
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 03 augusti 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste

Du ska va president...eller i alla fall kung!

Krönika: Livet är fullt av deadlines. Vid den här tiden på året kan det vara på grund av att semestern närmar sig med stormsteg. Oavsett om du är företagare eller anställd, om det är en lång eller kort period av frånvaro, så brukar det alltid vara många uppgifter som måste vara på plats för att du ska kunna koppla av. Ibland lyckas man bra, ibland mindre bra. Planering är ett nyckelord i sammanhanget.

 

Kommentera