Tidiga skördar och en fjärde, på Ålands största mjölkgård

Kristoffer Lundberg driver Haga Kungsgård, Ålands största mjölkgård med 400 mjölkkor. I år planerar han att ta en fjärde skörd vilket han tror att det finns goda förutsättningar att tjäna på.

Haga Kungsgård satsar på att ta fyra skördar ensilage 2020. Foto: Carolina Wahlberg
Haga Kungsgård satsar på att ta fyra skördar ensilage 2020. Foto: Carolina Wahlberg

 

–Vi planerar att köra fyra skördar. Det beslutet togs nog redan ifjol eftersom vi var så besvikna på ensilaget som hade för dåliga värden. Vi har inte haft det där riktig bra ensliget på många år och då får vi köpa mycket kraftfoder hit och köpa det till Åland är ju lite extra kostnader med transporten och allt det där.

Ekonomiskt tror Kristoffer att det kan löna sig att ta lite fler skördar även om det blir lite högre skördekostnader.

– Genom att ta tidiga skördar, och även en fjärdeskörd, kan man få bättre kvalitet och man slipper köpa så mycket kraftfoder.

Fjärdeskörd

–Vi körde i slutet på maj, slutet på juni och nu i slutet på juli så vi får se om det blir i slutet på augusti eller början av september som vi tar en fjärde skörd.

Det är första året som Kristoffer kommer att ta en fjärde skörd men det finns andra på Åland som testat men valt att inte fortsätta.

Här kör Haga Kungsgård förstaskörd åt en av sina kunder. Foto: Nicklas Mörn

– Det är andra gårdar som har gjort det tidigare här, men de har inte fortsatt eftersom man inte varit tillräckligt nöjd, utan det bara varit onödigt dyrt. Men vi skaffade en gödselseparator och en slangspridare i fjol, vilket gör att vi kan slangsprida gödseln. Det gör att vi kommer ut väldigt tidigt på våren och får i gång våra vallar lite tidigare tycker vi. Så jag tror att förutsättningarna finns.

– Sedan har vi väldigt mycket maskiner eftersom vi kör mycket ensilage åt andra också. Så den kostnaden att skörda en gång extra är inte så stor eftersom vi gör jobbet själva till största del.

Skördarna hittills

I helgen som var blev de klara med tredjeskörden men det har varit väldigt olika resultat säger Kristoffer.

– Första skörden tog vi tidigt och den blev nog för tidigt tagen. Dock fick vi bra värden – 12 MJ och 158 i råprotein – men själva mängden, där tappade vi onödigt mycket. Jag tror att klövern inte riktigt hängde med där, så den vart lite för tidig.

Andra skörden däremot blev riklig men skulle ha tagits tidigare fortsätter han.

– Vi tog den direkt efter midsommar. Eftersom ingen vill jobba under midsommar som alltid ligger på en fredag, blev den tagen måndagen efter och det var lite för sent. Eller så skulle vi ha väntat lite med första skörden. Det är svårt det där, personalen är en viktigt bit och det krävs mycket folk för att skörda. Det vart en väldigt stor mängd, men då hann värdena falla lite på den istället.

Samma fack

Kristoffer tror och hoppas att första och andra skörden blivit bra ändå och kan komplettera varandra, dessutom har man lagt dem i samma plansilofack.

– De två första skördarna blev till och med så att vi packade i samma plansilofack. Vi lade första skörden i botten och anda skörden uppe på. Det kan man ju fundera på hur det blev, en snabb paniklösning men kanske blir det bra ändå i slutänden.

Kristoffer Lundberg inspekterar första och andraskörden i ett av sina plansilofack. Foto: Privat

– Tanken är att vi kommer använda andraskörden till kvigor och sinkor eftersom det blev så mycket, och sedan att vi kanske får hälften kvar i ko-blandningen. Men det är först nästa år vi har ett facit på hur det har funkat.

Spridda skurar

Tredjeskörden var enligt Kristoffer väldigt ojämn, då man såg mycket mer av torkan och vädret.

– Även här på lilla Åland har vi haft väldigt olika regnmängder, på vissa ställen mycket regn och andra ställen inget regn alls. Där såg man verkligen att det hade lidit där det inte hade kommit något regn. Ganska okej på många ställen men samtidigt väldigt dåligt på andra. Totalt sett på våra tre skördar jämfört med många andra skulle jag gissa att vi har tagit in mycket.

Kollegor i Sverige

Kristoffer har kompisar och branchkollegor med mjölkkor i bland annat Sundsvall och Enköping som han pratar mycket med.

– Man jämför sig lite med dem men det är klart vädret är alltid lite svårt att parera. Vännerna norrut har får ofta väldigt mycket regn och de kommer inte ta någon fjärdeskörd på grund av detta. De försökte ta fyra skördar ifjol, men blev inte tillräckligt bra och kommer därför inte göra det igen. Kompisar österut vill inte ta en fjärdskörd på grund av kort höstsäsong.

– Vi kan ta vår sista skörd lite senare än vad de kan, det blir inte kallt på samma sätt lika fort här. Frosten kommer senare här. Vi har en lite längre växtsäsong men vi är senare på våren då vårt gräs inte kommit lika långt som det i Sverige.

Ålands Skördefest  

Skördefesten, som trots omständigheterna ser ut att bli av, kommer Kristoffer i år inte att delta i.

– Vi har varit med i ganska många år nu, men kommer inte vara med i år. Dels för att anmälningar börjar ganska tidigt på, och den här våren kändes det för osäkert. Sen är det väldigt kostsamt, det är mycket förberedelser och det sliter väldigt hårt på alla oss på gården. Vi har ju haft lite över 10 000 besökare varje år och även om det är roligt är det väldigt slitsamt och man får inget betalt för tiden man lägger tyvärr.

Lärdomarna från åretsvallskörd

– Inte vara rädd för att börja skörda, ta det tidigt, för jag kan inte se något negativ med det även om vi var lite för tidiga med förstaskörden så kompenserade andraskörden upp det, jag ser bara fördelar med att skörda tidigt.

Kerstin Gauffin
Kerstin Gauffin
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 07 augusti 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste