Äppelodlare känner av klimatförändringarna

I maj var det många äppelblommor som frös sönder men trots det är Sveriges största äppelodlare, Kiviks Musteri, förtröstansfulla nu när årets äppelskörd börjar.

Nu börjar skörden för många svenska äppelodlare. Även om klimatförändringarna är påtagliga har Kiviks musteri hoppet uppe för årets skörd. Den svala julimånaden har gjort att äpplena fått mogna långsamt och därmed utvecklat en bra arom, menar man. Nu vill man ha en varm höst med kalla nätter som ger äpplena fin färg och ännu bättre smak. Foto: Katarina Johnsson

– Det onormala har blivit det nya normala. Vad vi tidigare kallade ett normalår sker nu allt mer sällan, säger Jan Fleming Jensen, odlingschef på Kiviks Musteri, i ett pressmeddelande.

Både djur och växter

Varken växt- eller djurlivet är anpassade till dagens väderlägen. Den tidiga vårvärmen får blommorna att blomma för att sedan fyrsa kort där på. Dels gör kylan att bina inte pollinerar samt att hageln slår sönder frukterna.  Även torka och värmeböljor är problematiska för landets äppelodlare.

Inför framtiden

Tillsammans med Sveriges Lantbruksuniversitet har Kiviks Musteri startat ett samarbete för att utveckla nya äppelsorter som ska vara härdiga för framtiden.

– Sverige har en fantastisk råvara i äpplet och vi tror att kunskapsutbytet mellan odlare och forskning är viktigt för att säkra en framtida hållbar odling, säger Jan.

Sprida risker

Vikten av svenskproducerad mat har blivit än mer aktuell under Corona pandemin och i Kivik där man odlat äpplen i 130 år har man spridit riskerna för att kunna erbjuda svenskodlat.

– Vi har över 100 000 äppelträd, odlar många olika sorter och har odlingar på båda sidor av Skåne vilket spridit frostrisken något. Vi kommer att ha svenska äpplen i butikerna även i år, men vi ser tydligt skador i form av så kallade slipsar, skönhetsfel, orsakade av frosten, avslutar Jan.

Kerstin Gauffin
Kerstin Gauffin
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 10 augusti 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste