Hur går det med skörden?

Jordbruksaktuellt har pratat med några spannmålsmottagningar runt om i landet för att höra om skördeläget nu i början av trösksäsongen. Först ut är Mikael Jeppsson, spannmålschef på Lantmännen.

Det är fullfart på flera av Sveriges spanmålsmottagningar, en av dem är lantmännens. Foto: Erik Brink

– Senaste veckan drog det ju igång på allvar i en riktigt hög speed i södra Sverige, Skåne, Halland och Blekinge kan man säga. Även västra, östra delarna av Sverige och Mälardalen har börjat men inte alls i samma hastighet som nere i söder säger Mikael och fortsätter:

– Östergötland har väl i och för sig rätt bra tryck, de börjar komma igång för fullt nu men de ligger några dagar senare.  I söder tröskas i princip allt för fullt förutom grynhavre, men framförallt maltkorn, vete och rapsen är väl i stort sätt snart klar.

Vankas normalskörd

– Vete till exempel, det vi ser här nere, det tror vi ligger på en normalskörd och på något håll kanske till och med bättre. Det finns vetefält som både ger nio och elva ton per hektar, men det är väl där vi ligger normalt sett, så en bra normalskörd skulle jag säga.

Det beror enligt Mikael på vädret som var i juli med både kallt och en del regn, vilket varit gynnsamt för spannmålen.

Inget bekymmer

Något som inte är ett bekymmer i dagsläget är falltalen eller vattenhalten som ligger på mellan 13–14 procent , vilket har sina naturliga orsaker efter som det varit så tort och varmt. Dock skapar det ett högt tryck på såväl lantbrukare som på mottagningarna men det är hade varit ett större problem om vi haft högre vattenhalter menar Mikael.  

– Det är bra kapacitet på tröskorna och det är ett jättehårt leveranstryck från lantbrukarna men vi har också bra kapacitet i våra anläggningar eftersom det är så torrt. Det är inga problem med att hinna torka eftersom det rinner snabbt i anläggningarna när det är så torrt, utan utmaningarna ligger i mottagningen.

Högre Proteinhalter

– Man kan säga att både kvalitet och falltal är bra, men vi har också högre proteinhalter än vad vi brukar ha, runt tolv procent och över.  Vi brukar ligga på kanske 11,5 procent. Vi ser höga proteinhalter i hela landet, även om alla inte har kommit lika långt uppåt.

Rymdvikterna ligger mellan 780–820, vilket är jättebra menar Mikael.

I hela landet

Förutom höstvetet, ser maltkornet också lovande ut, både i Skåne men även i Östergötland där man nu ökar tempot.

– Maltkorn kommer nog dröja något uppåt i landet men här i Skåne är vi i full sving på det nu och det vi har fått in här ser väldigt bra ut. Maltkornet har proteinhalter runt  10,0 -11,5, precis där det ska ligga. Det ska ligga mellan 9,5 och 11,5 och där ligger den absoluta merparten.

Kring Mälaren har man inte riktigt kommit igång ännu men kvaliteten som vi har får in är alltså jämn över hela landet.

Lite senare

Det som Lantmännen har fått in minst av är grynhavre som ligger lite senare och Mikael har svårt att säga något generellt om det i dagsläget. Det ligger någon vecka framåt i tiden.

I slutet av måndagen den 10 augusti, gissar Mikael att Lantmännen fått in 20-25 procent av skörden totalt sett i hela landet och börjar närma sig hälften i södra Sverige. Gotland ligger på 25-30 procent.

Anmärkningsvärt torrt

– Gotland brukar vara tidigt men skörden började faktiskt lite tidigare på Gotland än södra Sverige i år.

– Det som sticker ut tycker jag, är att det är så inihelsike torrt, men det är jättebra. Det är bara positivt, det innebär att varan torkar på fältet, bönderna slipper lägga massa pengar på att torka och varan rinner snabbare vilket ökar kapaciteten. Det finns även mycket spannmål som hanteras på plattor och så vidare men med den här vattenhalten som vi har i dag så är det absolut inga problem att kunna klara kvaliteten. Den kvaliteten vi har i dag kan man ju lagra i ganska lång tid innan torkning utan att det händer något med det. Men med låga vattenhalter ökar risken för skalskador i maltkorn och sönderslaget i kvarnspannmål. Viktigt att lantbrukarna har koll på detta vid tröskning.

Kerstin Gauffin
Kerstin Gauffin
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 11 augusti 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste