Sluta fundera, börja agera

Studentkrönikan: Är du ung och funderar på att göra något annorlunda? Jag lovar att det är nu du har störst möjligheter att bara släppa allt och testa på något helt annat. Jag lovar också att du kommer få erfarenheter du har nytta av oavsett vilken bransch du kommer jobba inom i framtiden. Jag har själv upplevt det.

 

Filip Axelsson 

”Praeparatus Supervivet” - den förberedde överlever, det är ett citat vi lärde oss inom militären och något jag tagit fasta vid. Som entreprenör eller anställd inom de gröna näringarna gäller det att vara förberedd på alla scenarierna, och när det väl sker något oförberett måste det kunna hanteras. Oavsett om det gäller ett jobbigt samtal med en kollega, om det kommer en pandemi och dina kunder försvinner på en vecka eller om räntan på dina lån höjs till åtta procent. Då är det försent att börja spara ihop för att kunna täcka upp kostnaderna, utan det måste finnas med i beräkningarna när man tar fram budgeten.

Lumpen i flottan, säsongare i fjällen, maskinförare i Kanada, förtroendevald i LRF och CDG-möten i Bryssel är en del av vad jag sysslat med de senaste åren. Jag tänkte nu dela med mig av varför jag tycker det är så viktigt att våga testa nytt och inte vara rädd för att misslyckas. För när du väl misslyckats en gång och hamnar i en svacka kommer du bli bra mycket starkare när du är uppe på stabil mark igen. Det säger även Torsten Jansson (grundaren av New Wave) i en intervju med DI. Janssons målsättning är att lyckas med sju av tio affärer:

 ”Varje gång vi startat ett bolag, ett land eller köpt ett företag har vi trott stenhårt på det. Ibland tar man fel, så måste det få vara annars skulle det inte bli något alls. Jag försöker att aldrig ta så stor risk i ett projekt att den kan stjälpa alltihop, utan försöker göra avvägningen att även om det går illa så kan man reda upp det.”

I lumpen är det tufft, svettigt och jobbigt men ack så mycket man lär sig och så roligt man har. Du lär dig ledarskap och får leda andra, du lär dig att samarbeta med alla sortens människor under pressade förhållanden, du lär dig att gruppen inte är snabbare än den långsammaste individen, du lär dig hålla ordning och reda och du lär dig vårda dina materiel.

Säsongsjobbet i fjällen var mest för att ha testat och eftersom det var en stor arbetsplats med många anställda var det väldigt intressant att se hur en sådan organisation fungerar. Hur fungerar egentligen kommunikationen mellan anställda och arbetsgivare? Har man några personalmöten? Och vad gör man för att personalen ska trivas? En sak jag tar med mig därifrån var morgonmötena där personalen fick information om vädret, vad som händer på samtliga avdelningar under dagen och vad som hände under gårdagen.

När det gäller mitt förtroendeuppdrag inom LRF tänker jag såhär: Varför var det ingen som sa till mig hur roligt och lärorikt det skulle vara? Hade alla vetat det tror jag garanterat att fler hade velat engagera sig och jag hade inte behövt fundera på om jag skulle tacka ja eller nej till uppdraget. Bara att få sitta med i en styrelse och se hur styrelsearbete fungerar lär man sig mycket på, och att sen dessutom få förmånen att utveckla en verksamhet är ännu mer spännande.

Avslutningsvis vill jag uppmana dig att sluta fundera och börja agera för att kunna utvecklas. Oavsett om det är att effektivisera ett moment med ett annat tillvägagångssätt, börja en utbildning eller testa att jobba på ett annat företag. Du kan bara vinna på att våga.

 

Filip Axelsson 

Ålder: 23 år

Studerar: Lantmästare vid SLU i Alnarp. 

Uppväxt: På gård med potatis, spannmål, jordgubbar, hallon, sparris och sötpotatis.

Bakgrund: Har studerat skogsbruk på gymnaisiet och har jobbat på flera företag inom både skogs- och jordbruk. Aktiv i LRF Ungdomen de senaste fem åren och ordförande i Sydost i tre år.

Viktigaste frågan för branschen: Min hjärte-fråga inom jordbruket är att vi måsta öka lönsamheten för unga entreprenörer inom de gröna näringarna.

 

 

Filip Axelsson
Lantmästarstudent 

 

Artikeln publicerades fredag den 21 augusti 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste