Ladugårdsbygget som sålt som smör i solsken
2017 skrev Jordbruksaktuellt om hur familjen Svenzén på Nöbble Gård byggde Sveriges första ladugård som tredimensionell fastighet, då även taket på ladugården blev en enskild fastighet med ett hundratal ägare. Men hur har det gått sedan dess?
Foto: Nöbble Gård
Fyra år har gått sedan ladugårdsbygget och Veronika Svenzén berättar:
– Allting har fungerat jättebra, förutom vårat fodersystem som krånglade de första två åren. Då var det jättemycket strul, men nu fungerar det! Det var den kortfattade versionen.
– Men ladugården lever ju sitt eget liv, de som har köpt andelar av solpanelerna påverkas ju inte utav det, för när de väl ligger där är det ju ingenting man tänker på. Det har väl varit någon liten grej som har behövt repareras, men inget större.
För att kunna möjliggöra 3D-fastigheten och partnerskap med flera ägare, bildades en ekonomisk förening, Kalmarsund Solförening tillsammans med Kalmar Energi. Taket på ladugården såldes sedan i andelar för 1 100 kronor styck. De som äger andelar får avdrag på sin elfaktura från Kalmar Energi, beroende på hur mycket el solcellerna producerat.
Ladugården är tredimensionell och taket med solcellerna har en egen fastighetsbeteckning, vilket Lantmäteriet inte var helt vana vid, berättar Veronika.
Törneby Solpark
Efterfrågan på att köpa andelar i produktion av lokal el har varit stor och Nöbble har 113 andelsägare.
– En del vill komma ut och titta på sina solceller och har vi haft öppen gård, brukar de vara här. Många är jätteentusiastiska och är verkligen engagerade i sina solpaneler. De har ju verkligen köpt sina solpaneler för att de har ett stort engagemang för förnyelsebar energi.
Några få personer har valt att sälja sina andelar igen, vilket oftast berott på att de satsat solceller på sina egna hus istället.
Den stora efterfrågan har även lett till att Kalmarsund Solförening byggt upp ytterligare en solpark som ligger vid flygplatsen – Törneby solpark. Solparken i Törneby är integrerad med lantbruket i Nöbble på så vis att familjen Svenzéns pälsfår betar marken under solcellerna.
– Annars skulle ju någon på Kalmar Energi gå där med röjsåg mellan raderna, men nu släpper vi fåren där istället. Det blir nytta på många olika sätt. Dels så håller de gräset i schack så att det inte växer för högt, dels så får fåren lite skugga under panelerna också.
Som smör i solsken
Förutom solpanelerna har gården mjölkproduktion, växtodling och försäljning av egen rapsolja bland annat och Veronika upplever att varumärket Nöbble möts av respekt för sitt miljöengagemang.
– Lokalt här i Kalmar med omnejd tror jag absolut att vi spelar en viktig roll. Vi är KRAV-godkända och brinner mycket för det vi gör. Lennart är väldigt intresserad av energifrågor och jag för korna, vi levererar ekomjölk till Arla. Jag tror att Nöbble som varumärke förknippas med ett stort miljöengagemang. Att starta solcellsföreningen stärker det.
– Ibland är vi på matmarknader med vår rapsolja och då känner kunderna igen Nöbble Gård och kan säga ”jag äger ju en del av Nöbble”. Det som är roligt med att ha solpaneler på taket, är just engagemanget kring det. Ägarandelarna gick åt som smör i solsken!
Tips och tillvägagångssätt
- Hitta en lämplig byggnad och prata med ditt lokala energibolag:
– Det finns ju jättemånga ekonomibyggnader på landet där man absolut skulle kunna lägga solpaneler. Antigen om man lägger det för eget bruk eller om man har väldigt stora ytor så kan man ju prata med sitt lokala energibolag och höra med dem vad de skulle tycka om en sån idé, och kanske göra någonting tillsammans.
- Bestäm fastighetsbeteckning tillsammans med Lantmäteriet:
– När det gäller själva 3D-fastigheten som det blev ovanpå vårat tak, då är det Lantmäteriet som sköter den fastighetsbildningen, för den har ju en egen fastighetsbeteckning. Det var de dock lite ovana vid, en så kallad tredimensionell fastighet uppe på vårt tak, med det där fixade de ju.
- Starta en ekonomisk förening även om du vill bygga för solceller:
– Det är vanligare att man har vindföreningar, att man äger vindkraftverk i andelar, det har ju funnits länge men just solföreningar, att man äger solceller i andelar är väl inte riktigt lika vanligt ännu.