Lokala matfester, poolpartyn och en liten klump i magen

Krönika: Kön är alltid corona-anpassad med ordentliga två meter mellan sällskapen utanför gårdsbutiken. Gör någon fel sägs det till – vänligt men bestämt – antingen av andra kunder eller av oss. Alla följer reglerna, är på strålande humör och alla köper. Köper som aldrig förr. Det är fest på lokalproducerad mat i var mans hus den här sommaren. Köerna ringlar sig långa och landsbygden är i sitt esse. Vi får stolt visa upp vår bygd, våra grödor och agera dörrvakter som om gårdsbutiken vore ett hett inneställe i storstan. 

Alla gårdsbutiker och producenter vittnar om liknande upplevelser och det känns bra, vi är inte längre konkurrenter, vi är kollegor i branschen. Även tält-och cykelförsäljningen har skjutit i höjden, likaså försäljningen av trallar och pooler. Svenskarna bygger och hemestrar, äter god mat och njuter av semester och Sverige. Allt gott så långt. Men låt oss stanna upp ett litet tag. Världen är i kris, en pandemi pågår. 

Den är inte över... långt ifrån. Jag tycker vi ska vara väldigt försiktiga med att basunera ut skräckscenarion och köpa för mycket toalettpapper. Men, kanske ska vi inte göra av med alla pengar som staten nu supportat oss med, de som de lånat ut för att stödja ekonomin…var det meningen att vi skulle köpa pool och trall för pengarna? Passa på medan vi ändå har några extra semesterveckor från jobbet. Eller var det semesterveckor? Var det inte så att det var en korttidspermittering? Jag vill inte vara den som förstör en god stämning, men kanske bör vi tänka efter. I vår egen familj njuter vi av nya upptäckter och aktiviteter i Sverige, att ”bara” vara hemma och lära oss att leva med avstånd och risker på ett nytt sätt. Inte alltid sämre än tidigare men på ett nytt sätt. Lite lugnare, lite mer sansat kanske.

I dag när jag skriver denna krönika har nyheten kommit ut - Sveriges BNP för det andra kvartalet har gått ner med 8,6 procent. Kraftigast nedgång sedan 1980. USA har den största nedgången i efterkrigstiden. Deras BNP rasar med 32 procent. Det här kommer att få stora konsekvenser för framtiden. Kostnaderna för välfärdssamhället är inte lätt justerbara och kan inte sänkas i samma utsträckning som skatteintäkterna kortsiktigt har sänkts, som till exempel arbetsgivaravgifterna. Vi har skapat köpkraft via belåning som ska betalas tillbaka. Det här är ju i praktiken investeringar och underhåll som skjuts på framtiden eller inte kommer bli av alls.

Jag hoppas ju såklart att köerna till vår gårdsbutik är lika lång och att efterfrågan från våra matbutiker är lika stor nästa år som i år, men då inte för att en pandemi har bidragit till det utan för att ännu fler har upptäckt och förstått hur gott, bra och viktigt det är med lokal produktion och mat. Att maten då får gå före poolen. Att kön fortsätter ringla utanför gårdsbutikerna av lust och inte för att det råder någon form av brist. Brist på mat, brist på pengar. Det blir svårare att hålla ett muntert humör och ett bra två meters-avstånd då.

 

Magdalena Hermelin
Hermelins grönsaker

Artikeln publicerades torsdag den 27 augusti 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste