Att vara öppen för förändring

Krönika: Vi är i ständig förändring, både du, jag och omvärlden. Jag är en person som inte har några problem med att ändra mig utefter nya förutsättningar, att inte harva kvar i gamla hjulspår. Är det något som inte fungerar så vill jag göra en förändring. Ser jag något som i mina ögon inte fungerar optimalt, vill jag få till en förbättring och det helst redan igår. 

 

Emil Olsson

När jag köpte min första markbit 2003 hade jag sedan barnsben jobbat tillsammans med min pappa på vår föräldragård. Jag hade sett hur han skötte gårdsdriften och han hade lärt mig hur allt skulle gå till och hur det önskade resultatet skulle se ut. Den marken brukade jag precis som jag lärt mig och var nöjd med resultatet. När jag sedan skulle köpa min första stora gård, Slätte Gård blev jag tvungen att se på den gården ur ett nytt perspektiv, både ekonomiskt och odlingsmässigt. Driften behövde vara rationell och att få gården ekonomiskt hållbar var viktigt. Det blev att jag la om gården till ekologisk odling, det var den förändringen jag såg som allra bäst och inget jag ångrat än i dag. Men med det sagt ska det tilläggas att om förutsättningarna skulle ändras, kan vi lägga om till konventionell odling redan imorgon om det skulle behövas. Man måste vara öppen för att förutsättningarna kan ändras och ta det med hyfsad ro.  

Under åren har många idéer prövats, en del har varit lyckade och andra inte. En sak som jag tycker är viktig att poängtera är att inte vara rädd för förändringar, du måste inte göra på ett sätt bara för att du och de innan dig alltid gjort så. Våga, blir det skit, backa tillbaka, men prova gärna något annat sätt. När ett bakslag inträffar, vilket det gör, brukar jag tänka ”vad är meningen att jag ska lära mig utav det här?” Den insikten kanske inte hjälper dig just då men förmodligen senare vid något annat tillfälle. Att misslyckas är också att lyckas, då vet man vad som inte fungerar. Och när man väl lyckas, ser spannmålen växa sig mot en bättre skörd än det gjort historiskt, den känslan är grym. 

Att anta nya utmaningar i odlingen är kul. Vad fungerar på min jord, varför växer det bättre här än där och hur behöver mitt arbetssätt se ut för att resultatet ska bli tillfredställande? Ta gråärtan som exempel. Första odlingsåret var ett test, det gick hyfsat bra men kunde så klart bli bättre. Sedan dess har denna lilla gråärta påverkat mig mycket. Vi började tillaga ärtan hemma och som hobbykock har det experimenterats friskt i Slätte-köket. I dag experimenterar vi också med andra baljväxter och en ny inriktning av odlingarna på gården börjar växa fram. Förutom gråärtan odlar vi nu Qinoa, Hampa och Bovete och att odla för konsumentmarknaden känns oerhört spännande. Och när jag ser tillbaka på året 2020 så här långt, uppskattar jag att vi har minskat vårt köttätande med 50 procent sedan årsskiftet. Vi har börjat äta mer baljväxter hemma och mer vegetariska rätter, det är coolt att kunna gå ut i torken och hämta in sin middag och låta kreativiteten flöda. 

Att se förändringar på andras gårdar är också intressant, när jag åker bil tittar jag på varje fält jag passerar (ibland mer än på vägen, enligt min fru). Inte bara mina fält utan även på andras, gör en snabb analys av vad det är för gröda, hur den ser ut, vad har blivit rätt och vad ser ut att ha gått fel och så vidare. Detta tar jag med mig till min kunskapsbank för lärdom.  När jag ser att folk täckdikar och håller snyggt är det också intressant att se nästa gång jag kör förbi hur investeringen bär sig. Blev resultat, som man själv hade önskat? Det är kul att se hur duktiga bönder provar sig fram och det känns skönt att se att folk är för förändringar.

Att ha förmån och möjligheter att träffa andra lantbrukare och inspiratörer inom de gröna näringarna har gjort att mitt synsätt på odlande har ändrat sig.  Dessutom eftersom jag har världens bästa kollegor. När vi får besök under Slätte Ekodag eller om jag är på ett studiebesök hos någon annan lantbrukare uppstår det alltid intressanta diskussioner, vi är en grupp som vill hitta nya och bättre lösningar vi vill hjälpa varandra och inspirera andra till att lyckas. Det finns nog inte ett enda tillfälle då jag varit på någon lantbruksträff eller dylikt och jag inte tagit med mig någonting därifrån. Det brukar åtminstone vara en tanke eller idé som kommer med hem i bagaget som jag sparar på tills tillfälle ges att ge utlopp för den. 
 

Emil Olsson
Ekoväx

Artikeln publicerades måndag den 31 augusti 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste