Sju veckor från plantering till skörd

Inte långt från havet på Bjärehalvöns sydsida hittar vi Pojmark Gård, där man för tre år sedan bestämde sig för att testa att odla kålrabbi. Testodlingen blev lyckad och i dag planterar de totalt 450 000 kålrabbiplantor per säsong.

 

På Pojmark Gård odlar Carolina Pojmark tillsammans med hennes man Pontus och hans bror Peder kålrabbi. Förutom kålrabbi odlar de även selleri, salladslök och färskpotatis.
 Foto: Isabella Odmark


– Man går i mataffären och tittar och ser att det inte finns någon svensk kålrabbi. Så varför inte prova? Vi provade och det gick bra, så vi körde på det. Det är roligt att experimentera och försöka med nytt, säger Carolina Pojmark, som driver gården tillsammans med sin man Pontus och hans bror Peder. 

Carolina berättar att planteringen av kålrabbin börjar i mars, och pågår fram till augusti. 

– Vi planterar kålrabbi varje vecka, och skördar varje vecka för att hålla det kontinuerligt över större delen av sommaren och hösten. Sista skörden sker i slutet på september eller början på oktober.

Varje säsong sätter de runt 450 000 kålrabbiplantor, som sedan skördas för hand mellan maj och oktober. Plantorna sätts med 30 centimeters radavstånd.

Klar på sju veckor

Med högsommarvärmen tar det ungefär sju veckor från plantering tills kålrabbin har växt färdigt. 

– Lite längre på våren och höst­en, då tar det ungefär åtta veckor. Vi vill ha dem upp på 400 till 450 gram vid skörd. Det är lagom storlek.

Att den växer så pass fort är enligt Carolina den största utmaningen i odlingen.

– Den växer väldigt snabbt vilket gör att det lätt blir tillväxtsprickor. Men man kan inte göra så mycket åt det, det är vädret. Blir det regn och sen sol så kommer de igång och växer väldigt fort och då spricker de uppe i toppen. 
 

Kålrabbin skördas för hand och Carolina berättar de säljer hela skörden via Sydgrönt. 

Skördar för hand

När kålrabbin är färdigväxt är det dags för skörd, och hela skörden sker för hand.

– Man drar upp hela kålrabbin. Sen klipper man av roten med sekatör, kålrabbin har en grov pålrot, och sen klipper du alla bladen med sekatören. Allt gör man för hand, berättar Carolina och fortsätter:  

– Sen tvättas de i ett bubbelbad för att bli av med jorden som ligger närmast roten.  

Efter att de tvättats packas de i lådor på tre eller fem kilo, och hela skörden säljs via SydGrönt.

– Vi har inga förpackningar eller liknande, utan det är bara råvara i lådor. Kålrabbin har ett tjockt skyddande skal så det behövs inget. 
 

När Jordbruksaktuellt är på besök är det strålande sol, termometern visar dryga 30 grader och bevattningen är i full gång.  
– Vi vattnar dygnet runt när det är sånt här väder, för att det hela tiden ska hållas fuktigt, säger Carolina och berättar att de har flera djupborrade brunnar för att klara av att vattna det som behövs.

Drivs upp på plantskola

Carolina berättar att de planterar ungefär 70 000 kålrabbiplantor per hektar, och att de jobbar med en växtföljd på minst tre år. 

– Gärna mer, och det är framför allt för klumprotsjuka eftersom det är en kålväxt. 

Kålrabbiplantorna drivs upp på en plantskola som ligger utanför Helsingborg. 

– Vi beställer plantor av plantskolan, som köper in frö efter de sorter vi beställt och driver upp plantorna till önskad storlek.
 

 En rad av plantor till gårdens äldsta planteringsmaskin. Vid plantering placerar en anställd en rad med fem plantor på ett band in i maskinen.

Ny planteringsmaskin

Plantering sker med maskin, och de har precis investerat i en ny planteringsmaskin. 

– Vi har bara haft en innan, men den har några år på nacken. Den nya är mer helautomatiskt, och då besparas det ju tid och arbetskraft.

Carolina berättar att plantorna till den äldre planteringsmaskinen kommer i rader med fem kuber, med en planta i varje kub, och att en anställd placerar varje rad i planteringsmaskinen. Till den nya maskinen planteras plantorna istället i pluggar i ett större tråg, och hela tråget skjuts ner i planteringsmaskinen och så plockar maskinen automatiskt ut plantorna.

– Så istället för att en anställd ska stå och plocka ut varje rad med fem kuber så gör den nya maskinen allting själv, säger hon och fortsätter: 

– Från att vara fem, ibland sex personer, på den gamla planterings­maskinen så kan man vara tre på den nya.  

Till den nya planteringsmaskinen har de fått köpa in plantor från Holland, eftersom tekniken som används vid planteringen är en annan. 

– Men plantskolan som vi köper från håller på och ska driva upp i tråg också, men som allt annat har de också en inkörningstid. Så då tar vi en del från Holland så länge.

Förutom Kålrabbi odlar de på gården även salladslök, selleri och färskpotatis. Eftersom kålrabbin, men även de andra grödorna, är relativt snabbväxande kan de hinna med två, ibland tre, olika grödor på samma fält på en säsong. 

– Potatisen skördas ju i mitten på maj, och då kör vi kålrabbi där. Sen skördas den i juli, och då kan vi hinna med en omgång till om vi är riktigt effektiva. 

På gården har de ungefär 20 säsongsanställda, de första kommer till gården i mars och de sista är kvar till början på november. Carolina berättar att trots corona så har de anställda lyckats komma till gården i år. 

– Det har inte varit några problem, de har kommit som vanligt. Det är samma personal som kommer år efter år, de är utbildade och kan rutinerna. Det är en säkerhet att ha samma anställda varje år. 

Carolina berättar att kålrabbin är god att äta rå, och att den funkar utmärkt att dippa istället för chips. 

– Man kan skiva den och grilla med lite havssalt, så är den jättegod. Vi brukar även hacka den fint och ha den i röror eller i tacosen. Den är utmärkt till tacos, barnen älskar den för den är väldigt smakneutral och god, säger hon och fortsätter: 

– Pontus brukar göra kålrabbisoppa. Så det går att göra mycket med den, men man måste vara noggrann med att skala och då framförallt i botten där den har rätt träiga fibrer.
 

För att effektivisera arbetet på gården har de i år investerat i en ny planteringsmaskin.
– Till den gamla är det en anställd som ska hantera alla 450 000 plantor, det slipper man med den nya maskinen, berättar Carolina. 

 

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades söndag den 06 september 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste