Full fart på veteexport till Kina

Trots en dålig veteskörd så håller Frankrikes export av vete och korn till Kina hög fart. Bakom det kinesiska intresset ligger landets handelsdispyt med Australien.

 

Trots en dålig veteskörd så är Frankrikes export av vete och korn till Kina fortsatt stark. Även om den inte lyckas nå upp till fjolårets höga nivå.Foto: Mostphotos

Mellan 700 000 och 1 miljon ton vete har sålts till Kina från Frankrike under första halvan av växtodlingsåret 2020/21. Varav 200 000 ton har lastats och är på väg. Under samma period har också 1 miljon ton korn sålts.

Den franska exporten till Kina kommer lägligt då Frankrike tappar marknadsandelar på sina traditionella exportmarknader i Nordafrika på grund av en minskad tillgång på tillgängligt vete och en prisnivå som inte är tillträckligt konkurrenskraftig, delvis på grund av en stärkt euro.

Det finns två bakomliggande orsaker till det kines­iska intresset för fransk spannmål. Dels  landets arbete med att fylla upp mera av sina importkvoter efter det att Kina förlorat ett mål i WTO angående deras importkvoter.

Dels att Kina har infört importtullar på korn från Australien efter en konflikt mellan länderna. 

Det spekuleras också i att Kina också gärna diversifierar sin spannmålsimport för att minska sitt beroende av USA.

Erik Brink
Erik Brink
Tel: 070-600 45 48
E-post: erik@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 07 september 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste