Sverige ger stöd till småskaliga bönder i spåren av covid

För att motverka att coronakrisen övergår i en matkris i några av världens mest utsatta landsbygdssamhällen ska Sverige genom Sida bistå med 50 miljoner kronor.

Sverige har utlovat ekonomiskt stöd för att bidra till att avvärja en potentiell matkris i några av världens mest utsatta landsbygdssamhällen i spåren av covid-19. Foto: Mostphotos

På grund av coronapandemin har både rörelse och handel begränsats vilket lämnat många småskaliga producenter i utvecklingsländer utan en marknad att sälja produkter på eller köpa frön och gödselmedel. Många landsbygdsområden har drabbats negativt av transport- och gränsstängningar och därmed stört livsmedelssystemen.

Nu ska Sverige genom Sida ge ekonomiskt stöd till Ifad, FN:s internationella fond för jordbruksutveckling, för att avvärja en potentiell matkris.

Pengarna kommer gå till den fond som Ifad under våren lanserade för att stötta småskaliga jordbrukare och landsbygdsproducenter under coronapandemin. Genom att ge omgående tillgång till jordbruksinsatser, information, marknader och likviditet ska ett fortsatt odlande och säljande av mat underlättas.

Motverka kris

– Mitt i pandemin måste vi stödja hållbar livsmedelsproduktion för att minska fattigdomen och uppnå Noll Hunger 2030. Småskaliga jordbrukare är i frontlinjen och de behöver hjälp nu, säger Sidas generaldirektör Carin Jämtin, i ett pressmeddelande.

Enligt Ifad:s ordförande Gilbert F. Houngbo kommer fonderna hjälpa landsbygdsproducenter, särskilt kvinnor, att fortsätta att göra mat tillgänglig på marknaderna och se till att Covid 19-pandemin inte eskalerar till långvarig matkris.

Sverige är en av grundarna till Ifad och sitter som en av 36 medlemmar i styrelsen. Ett av organets största fokus ligger på att hjälpa småskaliga jordbrukare att anpassa sig till klimatförändringarna.

Towe Johnson
Towe Johnson
Tel: 073-925 05 41
E-post: towe@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 07 september 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste