Ingen semester för REKO-ringar

Sommaren börjar lida mot sin slut men än är det inte semester för REKO-ringarna, tvärtom menar Hanna Sjöholm, lantbruksrådgivare på Hushållningssällskapet Jönköping som har lång erfarenhet av REKO-ringar då hon varit med och startat länets första.

 

Något som Hanna vill poängtera är vikten av att ta ansvar för sin egen verksamhet även om man är med i en REKO-ring. Genom att uppfylla alla krav och regelverk som förväntas för att ha ett säkert livsmedel.
– Bara för att man är med i en REKO-ring är man inte bortkopplad från regler. Det är upp till var och en av producenterna att se till och kontrollera att man har rätt tillstånd och följer de lagar och krav som finns, för det är ingenting som REKO-ringen står för. 
Foto: Hushållningssällskapet

Hur många rekoringar finns det idag?

– Statistiken har egentligen min kollega Håkan Eriksson på Hushållningssällskapet så jag har tyvärr inte exakt antalet, men  det börjar närma sig nästan 200 ringar. Jag vet inte om det har försvunnit några, men jag tror inte det. Jag vet i alla fall att det tillkommit fler REKO-ringar nu under våren och sommaren och ganska spritt över hela landet.

Vad tror du den här ökningen beror på?

– Det som jag har märkt är att många av de som har sålt på marknader innan Corona och inte varit på REKO-ringarna innan, har hittat eller försökt komma in på den kanalen också, och sålt bra där vad jag har förstått det som, svarar Hanna och fortsätter:

– Jag har inte jättebra koll på försäljningen i övriga Sverige men jag har rätt bra koll på de som finns i Jönköpings län. Här ökar det fortfarande, både i antalet konsumenter och producenter. Positivt att så många konsumenter vill köpa.

Positiva effekter av Pandemin

– Juli månad brukar vara en sån där månad där försäljningen går ner för att folk  inte är hemma, fast det är väldigt många ringar som upplever att de haft bättre försäljning detta året under semestertiden än vad det har varit innan. Det tänker jag måste bero på att folk har varit mer hemma och semestrat, och då både har mer tid och pengar att lägga på mer närproducerade produkter till grillningen till exempel.

Vilka representerar dagens REKO-ringar?

–Det finns alla varianter, de som har det som hobby och kanske tillverkar till exsempel chokladkakor på fritiden och har det som bisyssla. Sen finns det dem som har det som ett fullbetalt arbete, som säljer en stor eller mindre mängd av sina produkter genom REKO-ringarna. Det är ett relativt enkelt sätt att bli av med sina produkter genom att det inte blir något svinn. Fördelen är ju att du vet när du åker till den här utlämningen, att de produkter jag har med mig kommer jag bli av med och dem är redan betalda. Du behöver inte ha med dig något mer då ingen försäljning får ske på plats.

Tror du den här trenden med REKO-ringar kommer fortsätta?

 – Där har vi faktiskt funderat väldigt mycket på. Jag tror det kommer fortsätta i någon form, jag är dock inte helt hundra om de kommer fortsätta på samma sätt som nu, att försäljningen sker på Facebook. Det kommer ju väldigt många entusiaster som vill hitta en annan lösning med andra appar eller liknande, till exempel local food nodes.  Sedan finns det fler som är i startgroparna men har inte hört att någon mer kommit i gång än.

Om det kommer fortsätta på samma sätt är osäkert menar Hanna men det finns andra idéer som är på tapeten liksom utlämning och REKO-butiker, för att göra det enklare att administrera, både för konsument och producent.

– Jag tänker mig en REKO-butik som en fristående liten byggnad där du kanske loggar in med ditt bank-id eller liknande, det är ingen personal utan du går dit och handlar din mat och sen loggar du ut.

Vilka startar REKO-ring?

– Jag skulle nog säga att det är en kombination av de flesta faktiskt. De rekoringar som jag varit med och startat eller sett, har varit en blandning av både konsumenter och producenter. Det är egentligen eldsjälar som vill äta närproducerat eller tycker att det är väldigt viktigt med levande lantbruk och närproducerad mat. Så jag kan inte säga att det bara är producenter som legat på och vill ha REKO-ringar utan det är också konsumenter som vill ha REKO-ringar i sin egen hembygd.

 

Se till att ha tillräckligt många producenter är ett av Hannas råd.Foto: mostphotos


Hannas bästa råd för att lyckas med sin REKO-ring

  • Hitta likasinnade, både producenter och konsumenter men även folk med kontakter till kommunerna exempelvis då blir det mycket enklare.  
  • Hitta en bra plats, dels som är lätt att ta sig till oavsett om man tar bil eller använder kollektivtrafik men också en plats där alla får plats. Funkar inte platsen, kommer inte REKO-ringen heller fungera. 
  • Se till att dra igång en REKO-ring när man har tillräckligt många producenter och ett varierat utbud, det gör att man kan upprätthålla intresset och för REKO -ringen. Antalet producenter beror på hur stor bygd eller stad som det gäller men minst 5–10 stycken för att kunna erbjuda ett attraktivt utbud för konsumenterna.  

 

Kerstin Gauffin
Kerstin Gauffin
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 08 september 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste