Inför märkning för minskat matsvinn

I ett försök att minska matsvinnet inför Norrmejerier under hösten den nya märkningen ”ofta bra efter”, som ska komplettera bäst före-stämpeln på företagets produkter.

Från och med i höst kommer den frivilliga märkningen ”ofta bra efter” hittas på Norrmejeriers produkter. Märkningen är godkänd av Livsmedelsverket. Foto: Norrmejerier/Sara Nygren

Märkningen är tänkt som en påminnelse till konsumenten att det angivna datumet inte är detsamma som ett utgångsdatum.

– En tredjedel av all mat som produceras i Sverige kastas och det är ett oerhört slöseri. Matsvinn kan enkelt undvikas om fler luktar och smakar på maten innan den slängs, då många livsmedel håller långt efter bäst före-datum, säger Anna-Karin Karlsson, hållbarhetsdirektör på Norrmejerier, i ett pressmeddelande.

Märkningen ”ofta bra efter” kommer införas successivt under hösten, och målet är att merparten av Norrmejeriers mjölk, yoghurt, fil, grädde och ost ska vara märkta vid årsskiftet. Märkningen kommer även hittas på Fjällfil, Fjällyoghurt och Verum-serien. 

– Matsvinnet är en viktig nöt för oss att knäcka tillsammans med både konsumenter och andra aktörer i branschen, varav några redan har infört den här märkningen, säger Anna-Karin Karlsson.

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 08 september 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste