Lokalproducerat på menyn från WWF

WWF vill uppmuntra fler till att äta lokalproducerat, därför har de tillsammans med LRF tagit fram tre olika veckomenyer med frukostar, luncher och middagar baserade på lokala råvaror.

 

WWF vill se fler äta lokalproducerat, och lanserar tillsammans med LRF tre olika veckomenyer med lokalproducerade råvaror. På menyn finns bland annat denna svartabönburgare. Foto: WWF


Menyerna utgår från produktionen och odlingen i olika områden i Sverige, och är uppdelade i menyer för bygder med ärt- och bönodling, grönsakstät slättbygd samt skogs- och mellanbygd. Detta för att lokala råvaror ska kunna användas i så stor utsträckning som möjligt. 

Anna Richert, senior matexpert Världs­naturfonden WWF, tipsar om att byta ut riset till matkorn och att använda gröna ärtor i guacamolen istället för avokado. Foto: WWF

– Om vi vill ha god beredskap och en matproduktion här i Sverige så är det viktigt att vi efterfrågar närproducerat och är beredda att betala för det. Nu vill vi visa att det går mycket bra att äta inom planetens gränser när man köper mat som odlats och tagits fram i Sverige. Många av de växtbaserade livsmedlen vi äter idag är både producerade och förädlade utomlands och så behöver det inte vara, säger Anna Richert, senior matexpert Världsnaturfonden WWF, i ett pressmeddelande. 

På menyn från skogs- och mellanbyggd, finns bland annat raggmunkar toppade med solrospesto och riven västerbottenost, krämig lantsoppa med örtfärskost på knäckebröd samt älgfärsbullar med gräddsås, kokt potatis och rårörda lingon.

– Våra menyer innehåller mycket färgglatt från växtriket, men även ost, ägg och en mindre mängd nöt- och viltkött för de som vill äta det, avslutar Anna Richert.

Veckomenyerna utgår från WWF:s One Planet Plate, som är en måltidsguide för en levande planet med kriterier för biologisk mångfald och låg klimatpåverkan. Enligt WWF ska detta bidra till ett odlingssystem där vi är mindre beroende av importerade varor och bättre kan tillgodose de konsumenter som äter mer vegetabilier och ändå vill bidra till levande landskap i Sverige. 

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 09 september 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste