Orolig marknad efter ASF-fall i Tyskland

Torsdag förmiddag bekräftade det tyska lantbruksministeriet att landet fått sitt första fall av afrikansk svinpest (ASF) på vildsvin. Reaktionerna från grisköttsmarknaden kom tämligen omedelbart. 

Den tyska exporten av griskött till länder utanför EU uppgick ifjol till omkring en miljon ton, varav hälften gick till Kina. Danish Crown skriver under fredagen i sin marknadsrapport att dessa varor mest troligt nu kommer behöva hitta andra marknader, inom Europa, till följd av ASF-fallet i Tyskland. 

Handel på kort sikt

Det ASF-smittade vildsvinet påvisades i delstaten Brandenburg, nära gränsen mot Polen. 
Foto: Mostphotos

Men även om marknaden är orolig, menar Danish Crowns globala försäljningsdirektör Lars Albertsen att det ännu inte är ett panikartat läge:

– Den största ändringen sedan vi fick beskedet i onsdags kväll är att det nästan uteslutande handlas för leverans nästa vecka eftersom alla vill avvakta vad som händer i Tyskland de kommande veckorna. Det är helt normalt när marknaden är i oro, och så kommer det att vara tills att den europeiska marknaden funnit sin nya nivå, säger han. 

Sänkt notering

I Tyskland har slakterierna valt att dra ner på slakten, då de inte har köpare till sina normala volymer. Situationen har skapat press på det tyska grispriset, som enligt Danish Crown sjunkit 20 eurocent, motsvarande omkring två kronor. Samtidigt sänker Danish Crown sin notering med 50 danska öre, till 10:30 DKK. 

– När den tyska noteringen faller spiller det över på priserna i hela Europa. Men det är viktigt att betona att det är första gången vi befinner oss i en situation där ett av de största exportländerna av griskött har drabbats av afrikansk svinpest. Därför kommer konsekvensen för priserna på den europeiska marknaden till stor del att bero på hur mycket andra europeiska länder kan höja exporten ut ur Europa, säger Lars Albertsen, och betonar att bilden av marknadskonsekvenserna av det tyska ASF-fallet sannolikt kommer att klarna de kommande veckorna.

 

Emma Sonesson
Emma Sonesson
Tel: 073-6504983
E-post: emma@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 11 september 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste