Inleder 100 årigt fröexperiment

Vart tionde år i 100 år ska fröprover som lagras i Svalbards Globala Frövalv testas för att ta reda på hur länge fröna kan överleva i frövalvet. I experimentet som leds av NordGen ingår tretton olika grödor, som alla är viktiga för världens totala matproduktion.

NordGen startar upp ett nytt experiment för att ta reda på hur lång livslängden hos frön som lagras i Svalbards Globala Frövalv är, och det är inte fören år 2120 – om 100 år – som experimentet kommer avslutas. Foto: NordGen

I slutet på augusti lades experimentets första fröprover in i frövalvet. Det är fröprover av korn, ärtor, vete och sallad från den tyska genbanken IPK, som är en av parterna i projektet. Under de följande tre åren kommer man fylla på med frön från ytterligare nio grödor och fem olika genbanker i frövalvets kammare, som håller en temperatur på minus 18 grader.

Första testet av fröproverna kommer ske år 2030, och därefter kommer identiska fröprover att testas vart tionde år fram till år 2120, hundra år från nu.

– Det här experimentet är det enda i sitt slag. Det kommer att förse framtida generationer med värdefull information om fröns livslängd och mer exakt kunskap om hur ofta fröprover måste nyproduceras, säger Åsmund Asdal, frövalvskoordinator på NordGen, i ett pressmeddelande.

Överleva i århundraden

Salladsfrö från den tyska genbanken IPK är ett av de första fröproverna som lagts in Svalbards Globala Frövalv. I experimentet ingår även frö av exempelvis kikärta, kål, vete och sojaböna. Foto: IPK

Enligt NordGen kan frö från många mat- och foderväxter bibehålla en hög grobarhet under väldigt lång tid om de torkas väl och lagras i minusgrader. Många arter antas kunna överleva i århundraden, och en del i mer än tusen år, men exakt hur länge de faktiskt kan överleva är ännu inte kartlagt och det vill man nu ta reda på.

Att veta hur länge frön kan överleva är enligt NordGen en avgörande faktor för genbanker och forskningsinstitutioner som arbetar med växter och frön. I frövalvet på Svalbard kan genbanker lagra kopior på sina frösamlingar, som används vid exempelvis forskning och växtförädling, för att de inte ska gå förlorade om något händer.

– Mer kunskap om hur länge fröer kan överleva är väldigt användbart för genbankerna men även viktigt för arbetet med Svalbards Globala Frövalv. Frövalvet kan ses som ett stort bankfack för fröer och det är viktigt att veta hur ofta fröproverna som lagras här måste bytas ut, fortsätter Åsmund Asdal.

Förbättrade riktlinjer

Resultat och rapporter från projektet kommer att publiceras löpande under projekttiden och ska bidra till att förbättra rutiner och riktlinjer för såväl genbanker i allmänhet men även för långtidslagringen av fröer i Frövalvet.

Grödor som ingår i projektet:

Korn, ärta, vete, sallad, ris, majs, kikärta, sojaböna, jordnöt, hirs, duvärta, kål och timotej.

 

Genbanker som deltar i projektet:

The National Rice Seed Storage Laboratory for Genetic Resources (NRSSL) i Thailand 

The International Crop Research Institute for the Semi-Arid Tropics (ICRISAT) i Indien 

Instituto Nacional de Investigação Agrária, (INIAV) i Portugal  

Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa) i Brasilien  

The Leibniz Institute of Plant Genetics and Crop Plant Research (IPK) i Tyskland  

Nordiskt Genresurscenter (NordGen) i Sverige som också leder projektet.

Källa: NordGen

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 14 september 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

”Vi når inte utveckling genom att bara sänka blicken ner i vår torva”

Krönika: Höst. Vindstilla, fuktig, relativt varm och grå höst. Eller blåsigt rivig. Eller frusna lövkrisp. När dansken skördar sin gröda, så höstar han. Hösten är resultatens tid, efter ett långt odlingsår. Nu får man sin belöning eller sin bestraffning efter de åtgärder man vidtagit efter bästa förmåga. I och med att odling är en cirkulär rörelse, så bär skörden också med sig sitt eget utsäde (både kanske bokstavligt och bildligt) inför nästa säsong. Nästa år är en naturlig följd av detta år.

 

Kommentera