100 procent svenskt frö hos NordFrö

År 2019 startade Ove Möller och hans team upp företaget NordFrö, som i dag säljer svenskodlade grönsaksfröer till trädgårdsodling från ett tiotal odlare. Tanken bakom företaget är småskalig, regenerativ odling som bidrar till ökad kunskap om fröodling i Sverige.

Ove Möller, till vänster, är en av grundarna av företaget Nordfrö. Här tillsammans med fröodlaren Peter Albrecht.
 – Vi är det enda företaget som har 100 procent svenskt frö och sätter ut på våra påsar vem det är som har odlat fröet, och var det är odlat någonstans, berättar Ove. Foto: Mi Möller

Ove berättar att av de fröer som säljs i dag till hobby, så odlas en oerhört liten del i Sverige, och att det var en av anledningarna till att de valde att starta NordFrö.

– Vi pratar promille. Så det första var att vi ville att det skulle finnas svenskodlade fröer för att vi tror att det har en betydelse att de är odlade i det land eller region där de som köper fröerna sedan ska odla grönsakerna.

En annan anledning var att de ville arbeta för att bevara kunskapen kring att odla grönsaker till frö.

– Jag vill att kunskapen om att odla frö ska spridas så mycket som möjligt i Sverige. Det finns väldigt lite kunskap om att odla frö här, så jag vill att kunskapen ska leva kvar men kanske även förstärka eller förbättra kunskapen. Ju fler odlare som finns, och ju fler odlare som kan göra sig en slant på att odla fröer, ju fler kommer att fortsätta odla en längre tid.

Ekonomisk förening

I dag har företaget ett tiotal odlare knutna till sig, och parallellt med företaget startade Ove och Erik även upp den ekonomiska föreningen Fröverkstan.

– I det här läget så säljer alla odlare till NordFrö, men på sikt är tanken att den här ekonomiska föreningen ska kunna leva sitt eget liv om det behövs och det är där fröodlingskunskapen kommer finnas.

Än så länge hittas nästan alla odlare i Skåne.

– Vi vill ha fler odlare runt om i landet, men först vill vi bygga upp något väl fungerande här i Skåne. Sen vill vi bygga upp en väl fungerande modell för hur vi samverkar lokalt, och sen ska vi sprida den vidare.

Småskalig odling

Ove säger att de vill att odlingen ska ske småskaligt, så man kan sköta den för hand eller med väldigt liten resursförbrukning av exempelvis fossila bränslen. 

– De odlare vi vänder oss till är ganska små ställen, som håller på med exempelvis stadsodling, marketgardening, andelsjordbruk eller reko-ringar, och som kanske vill odla frö på 500 eller 1 000 kvadrat för att få flera ben att stå på, säger han och tillägger:

– I liten skala kan man odla väldigt mycket frö. Sett i kronor per kvadratmeter, så får du ju väldigt mycket mer för morotsfrö än för morötter. Så någonstans vill vi att skalan ska vara max ett tunnland, gärna mindre. Så du fortfarande kan göra det resilient, eller regenerativt. Blir du för stor kan du inte göra det längre.

Vad menar du med resilient och regenerativt?

Nordfrös högkvarter hittas utanför Kristianstad, men fröna odlas även hos ett tiotal andra odlare runt om i Skåne. Foto: Mi Möller

– Jag tänker på ett gummiband, om förutsättningarna, till exempel klimatet, förändras så dras gummibandet ut. Ett resilient odlingssystem hanterar då detta bättre, utan att ”gå av”. Även att man bygger upp en plats och att man nyttjar de resurser som redan finns på platsen.

Ove berättar att de förespråkar plöjningsfri odling utan användning av bekämpningsmedel.

– Istället kan man antingen gröngödsla eller täckodla, vi håller på med lövmull för det får vi lätt tag i. Man kan även odla gröngödsling och lägga på odlingsytan, istället för att plöja ner den, säger han och tillägger:

– En jord med hög mullhalt som inte vändgrävs och som har täckodling kräver mycket mindre bevattning, ogräsrensning och gynnar mikrolivet. Man bygger upp något där, och det känns som att marken klarar både blöta och torra år. Det är min tolkning av regenerativ.

Varierande utbud

Kundgruppen är framförallt trädgårdsodlare och försäljning av fröer sker via den egna webbshopen och hos ungefär tio återförsäljare. Beroende på året kommer utbudet variera.

– Vi säljer det vi producerar. En vanlig fröfirma kan ha samma sortiment i 20 år, för de kan alltid köpa den tomaten hos någon återförsäljare. Men vi kommer sälja det som har gått att odla det året, så vi kommer vara lite ojämnare i sortimentet. Så den variationen måste man förklara för våra kunder. 

På sikt är tanken att det i sortimentet ska finnas så många olika grönsaker som det går att 

odla i Sverige, och även blommor, gröngödslingsfrö och kryddor.

– Vi har även funderat på att i framtiden att ta upp lite perenna växter.

Hur väljer ni vilka sorter ni vill odla?

– Dels tänker vi sikta in oss mer på äldre sorter och odlarna får gärna komma med önskemål, och vi använder inga sorter som är registrerade av en annan odlare.

Bilderna på fröpåsarna är handritade av Vilda Rosenblad.
– Det tycker jag symboliserar det hantverksmässiga i våra fröer, att även omslaget på påsarna är hantverksmässigt. Så jag tycker det är så otroligt bra, berättar Ove. Foto: Mi Möller

Har ni något spännande på gång framöver?

– Alltihopa! Vi är så inne i den här uppstartsfasen, och det här året går vi från 60 sorter till kanske 120 i sortimentet. Vi har mycket att utveckla i Frönätverket, hur vi ska nå ut med information och kunna kontrollera hur fröerna odlas för att få bra kvalitet. Så bakom kulisserna är det mycket som händer, men för själva NordFrö så ska vi bara bredda utbudet med fler av varje sort och flera olika sorter!

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 14 september 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste