Stigande spannmålspriser - både på börser och i handel

Spannmålspriserna har rört sig uppåt under de senaste veckorna. Såväl på världens spannmålsbörser som i den fysiska handeln, dock är handelns rörelser trögare.

 

Skördesvackan för Lantmännens indikativa spannmålsnotering blev i år avsevärt grundare än 2019. Grynhavre fortsätter att hänga i som prisledare före både maltkorn och kvarnvete.

Ett sämre utfall än förväntat för en redan låg veteskörd i EU har gett extra skjuts uppåt i noteringen för kvarnveteterminen på Matif med leverans i december. Terminen med decemberleverans noteras när detta skrivs till 188 euro/ton.

Priserna på spannmålsbörserna har rört sig uppåt de senaste veckorna. Framförallt påverkade av förändrade utsikter för majsskörden.

Majsskörden i USA

En del av prisuppgångarna beror på osäkerheten på skördeutfallet i några av USA:s delstater som är stora på majs och sojabönor. Det oväder som drog in och orsakade stora skador i Iowa med angränsade delstater har skadat Iowas skördepotential, men oklart hur mycket. 

Enligt BM Agri kan det röra sig om skördeförluster på 5-10 miljoner ton majs och 2-5 miljoner ton sojabönor.

Lantmännen lyfter i sitt marknadsbrev också upp en ökad takt i handeln mellan USA och Kina. Den kinesiska importen av majs och sojabönor ökar.

Torrt runt Svarta Havet

Ryssland går in mot en riktigt hög veteproduktion i år. Enligt Agrocom är det troligt att Ryssland kommer att tröska över 80 miljoner ton vete i år, vilket endast är andra gången i historien som landet har nått den nivån. Dock går Ryssland in i växtodlingsåret med mycket låga spannmålslager vilket troligen innebär att exporten inte kommer att skilja sig så mycket från det gångna året.

De ryska regioner som ligger mot Svarta Havet brukar vara de som producerar mest vete, men i år har det torra vädret gjort att skörden har drabbats negativt där. Vilket även gäller länder som Ukraina, Bulgarien och Rumänien som har i princip all sin produktion i Svarta Havsklimatet. 

Veteskörden är redan avklarad i området, men nu sänks också prognoserna för majsproduktionen runt Svarta Havet. Rumäniens majsproduktion har sänkts 40 procent , från 17 till 10 miljoner ton. Ukraina förväntas skörda 33-35 miljoner ton majs mot tidigare förväntade drygt 39 miljoner ton.

Utsikterna till dyrare majs börjar nu ge stöd till priserna på fodervete i EU som bland annat är den största importören från Ukraina.

Stora lager begränsar

Även om det finns faktorer som har hjälpt till att lyfta prisnivån på spannmål så finns det fortfarande stora lager av vete. Det faktumet kommer att begränsa potentialen till uppgång på spannmålsmarknaden. 

Enligt Jyske Markets kommer framförallt kvarnvete ha lite svårt att hitta stöd på nuvarande nivåer när nyheterna från årets skörd börjar sina. Dock finns det hopp i att den nu starka euron försvagas mot dollarn under hösten.

Erik Brink
Erik Brink
Tel: 070-600 45 48
E-post: erik@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 16 september 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste