Antalet ASF-smittade vildsvin i Tyskland stiger

Förra veckan bekräftades det första fallet av afrikansk svinpest (ASF) på vildsvin i Tyskland och nu har man hittat ytterligare fem smittade djur. Samtidigt pågår förhandlingar med Kina, i syfte att möjliggöra regionalisering av importrestriktionerna. 

Torsdagen den 10 september bekräftade det tyska lantbruksministeriet att ett dött vildsvin, smittat av ASF hittats i den östliga delstaten Brandenburg, nära den polska gränsen. Enligt Pig Progress fanns det tecken på djurkroppen som tyder på att vildsvinet, som var en gylta eller sugga, hade varit död i två till fyra veckor innan kroppen hittades. 

Tyskland har nu påvisat totalt sex vildsvin, ett med formellt bekräftad ASF och fem med sannolik ASF. Vildsvinet på bilden har ingen koppling till fallen i Tyskland. Foto: Mostphotos

Avspärrad zon

En knapp vecka efter det första fallet meddelar nu ministeriet för hälsa och konsumentskydd i Brandenburg att ytterligare fem sannolikt smittade vildsvin påvisats i samma distrikt som det första. Fyra av dem hittades döda och det femte var ett sjukt djur som avlivades av jägare. I skrivande stund inväntas en formell bekräftelse från Friedrich-Loeffler-institutet på att det verkligen rör sig om ASF, men enligt preliminära provresultat tyder allt på det.

Fynden är sannolikt ett resultat av den intensiva sökinsats som pågått i ett avgränsat område kring den första fyndplatsen. Brandenburgs jordbruksminister Axel Vogel berättar för lokalmediet MOZ att det i den inre avspärrade zonen finns 182 gårdar med totalt 33 000 hektar jordbruksmark, som varken får skördas eller sås sedan ASF-restriktionerna infördes. 

Förhandling pågår

Resultatet av det första ASF-fallet blev att bland annat Kina stängde gränserna för import av tyskt griskött. Samtidigt föll grispriserna i Europa. Det tyska lantbruksministeriet uppger bland annat för branschnyhetssiten SUS att förhandlingar med Kina nu pågår för att förhoppningsvis få till stånd en överenskommelse om regionalisering, så att endast griskött från den drabbade regionen utesluts från import. 

Emma Sonesson
Emma Sonesson
Tel: 073-6504983
E-post: emma@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 16 september 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Funderat på vad som är standard – nu och i framtiden?

Krönika: ”Det här är standard” säger säljaren och du känner en trygghet i att du åtminstone får samma erbjudande som alla andra som köper produkten, varken mer eller mindre. Du vet vad du får men vad betyder en viss standard? Ställer du frågan till SIS, Svenska Institutet för Standarder, så upplyser de dig om att en standard är en gemensam lösning på ett återkommande problem. Visste du ens att du hade ett problem när du skulle köpa produkten? Eller betyder det något annat.

 

Kommentera