Rovdjursvaka hos svenska fårägare

I kväll, den 16 september, mellan klockan 19 - 21 anordnar Svenska Fåravelsförbundet tillsammans med lokala Fåravelsföreningar och enskilda fårägare rovdjursvaka runt om i landet. Syftet är att lyfta fram de problem som rovdjur orsakar för näringen, och att riskerna med rovdjur måste tas på allvar av politiker och myndigheter.

Ikväll vakar fårägare över sina djur i manifestationen Rovdjursvaka 2020 för att belysa rovdjursproblematiken. Manifestationen anordnas som en sympatiyttring för de fårägare som fått sina djur rivna eller som bor i områden där risken för rovdjursangrepp ständigt är närvarande. Foto: Carolina Wahlberg

Enligt Svenska Fåravelsförbundet har den rovdjurspolitik som fastställts av riksdagen ännu inte genomförts som beslutats. Förbundet menar även att rovdjurspolitiken måste harmoniseras med övriga strategier, som till exempel livsmedelsstrategin, försvarsförmågan, levande landsbygd och jobb i hela landet.

Fåravelsförbundet skriver på sin hemsida att ett av de främsta problemen att djurägare som ansöker om skyddsjakt i samband med rovdjursangrepp ofta får de beviljade ansökningarna överklagade och fördröjda. Man menar därför att skyddsjakten måste ges förutsättningar att genomföras effektivt, och att den bör utföras av proffsjägare med utbildad hund så att rätt djur fälls.

Rovdjursvakan är även en reaktion på att de åtgärder som fårägare har för att skydda sina djur inte är tillräckliga. En förebyggande åtgärd är rovdjursavvisande stängsel, dock ger inte detta 100-procentigt skydd trots att det innebär en hög egenkostnad för lantbruksföretagare eftersom de statliga bidragen enligt förbundet inte täcker materialkostnaden. Foto: Towe Johnson

Fårnäringen vill även påvisa den ökande konsumtionen av svenskt lamm, och menar att om rätt förutsättningar ges kan man i Sverige producera lamm med den i särklass högsta djuromsorgen.

Under manifestationen kommer fårägare vaka över sina djur i hagarna, och på Facebook kan alla som deltar dela med sig av bilder och inlägg.

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 16 september 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Hållbarhetsklivet för svenskt lantbruk

Krönika: Systematiskt miljö- och klimatarbete under 20 år med tydliga mål vad man vill åstadkomma. Hur många branscher kan berätta detta för marknaden? Jag läste nyligen igenom strategin för Greppa Näringen för perioden fram till 2027, projektet som omfattar drygt 10 000 av Sveriges livsmedelsproducenter och täcker nästan hälften av den svenska åkerarealen. Fantastiskt vilket arbete som lagts ner under åren och så rätt i tiden för de kommande årens hållbarhetsarbete.

 

Kommentera