Varnar för bedragare som utger sig att vara från länsstyrelsen

Gård & Djurhälsan larmar om bedragare som utger sig för att vara från länsstyrelsen och som vill komma på gårdsbesök. Men i själva verket är det djurrättsaktivister.

Gård & Djurhälsan varnar nu för att personer utger sig att vara från länsstyrelsen, med syfte att komma in på gårdar för att fotografera. Bilden har ingen koppling till texten. Foto: Carolina Wahlberg

Djurrättsaktivisterna ska ha tagit kontakt med lantbrukare, bokat tid och blivit insläppta i stallarna, tagit många fotografier och sedan lämnat gården, uppger Gård & Djurhälsan.

På grund av detta vill Gård & Djurhälsan göra djurägare extra uppmärksamma och alltid be om att personen ska legitimera sig, då länsstyrelsens personal alltid ska bära legitimation. Om en person utger sig att vara från länsstyrelsen eller annan myndighet och inte gör det är det enligt Gård & Djurhälsan ett brott enligt brottsbalken och kallas Föregivande av allmän ställning.

Gård & Djurhälsan har framfört problemet till länsstyrelsen. 

Även LRF varnar och ger tre tips för att undvika att drabbas:

Dubbelkolla - Om någon ringer från länsstyrelsen, eller annan myndighet, och vill boka ett besök: Ring tillbaka till myndigheten och få det bekräftat.

Begär ID - När du får besök från länsstyrelsen eller annan myndighet: Begär att få se legitimation.

Polisanmäl - Om personerna inte kan styrka sin identitet, polisanmäl! Att utge sig för att vara en myndighetsperson är ett brott enligt Brottsbalken och kallas Föregivande av ställning.

Källa: LRF

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 17 september 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste