Traktorn med fjädrande bandställ gör turné

Nu har Claas nya Axion 960 Terra Trac anlänt till Sverige. Under en demotur genom landet visas traktorn med det fullfjädrade bandstället nu upp i fält. 

 

Ett av de första stoppen på demoturen för Axion 960 Terra Trac var på Renstad Gård i Väderstad. Foto: Swedish Agro


Den nya bandställstraktorn som Jordbruksaktuellt skrev om när den lanserades på Agritechnica har nu anlänt till Sverige. Ett exemplar är sålt och nu visar Swedish Agro upp den inför nästa säsong genom att köra en två veckors demotur i landet, närmare bestämt på tolv olika platser. 

Enligt Håkan Bårring, produkt- och försäljningschef på Swedish Agro Machinery, är det den första traktorn med fjädrande bandställ bak på marknaden och en på flera sätt en unik produkt. 

– Bandstället är medstyrande så den bromsar innerbandet när du svänger och accelererar ytterbandet. Och det gör att du får en snävare vändcirkel än vad du har med ett hjulställ. Det gör också att den inte tar med sig eller föser nån jord. 

Med full fjädring i hytt, framaxel och bandställ ger det både en bra komfort och bra dragkraft menar Håkan. 

– Normalt sett bygger vi våra traktorer på 50/50 i viktbalans men här vill vi gärna ha 80 procent bak och 20 procent fram. 

Då anläggningsytan mot marken ökar med 35 procent med bandstället jämfört med ett 900-däck blir effekten 50 procent mindre jordpackning. Även traktorns grepp ska vara 15 procent bättre. 

Till skillnad från Terra Trac på Claas tröskor som funnits i dryga 25 år har bandstället här sitt syfte i att driva istället för att bära. Kontaktytan mot marken är tre kvadratmeter och bredden på traktorn blir 2,97 meter. 

– Det är ju ett väldigt speciellt koncept. Det finns många bandare och det ökar på marknaden. Men det finns ingen bandare som har det här med fjädringen och tändningen i bandstället. Så vi ser goda förutsättningar för den.
 

Claas Axion 960 Terra Trac körs under veckorna med kultivatorn Horsch terrano 6.4 GX. 

Både driv och komfort

Efter de första dagarna i fält på demoturen är tonerna positiva.

– Det har varit väldigt fint, förhållandena har varit bra och allt har fungerat precis som det ska. Många är förvånade över att det går så bra och att vi har en traktor som även har en mycket bra bränsleekonomi.

Responsen har mestadels rört sig kring bandställets pendlingsförmåga samt hur den äter upp ojämnheter i marken förklarar Håkan. 

– Det finns ingen stötighet i traktorn. I och med att vi har en avfjädrad fram­axel, hytt och ett avfjädrat bandställ så blir både drivet och komforten fantastisk. Men även att den är med­styrande, att när du svänger så ökar den och sänker hastigheten sida från sida. 

Från Odensbacken i Örebro, till Vadstena och sedan till Solvalla travbana går resan med ekipaget nu vidare till Skåne där första stoppet blir Ängelholm hos företaget Agri TT. 

Towe Johnson
Towe Johnson
Tel: 073-925 05 41
E-post: towe@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 18 september 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste