De är Årets klimatbonde

Hållbar svensk fiskuppfödning. Det är idén bakom Gårdsfisk, som nu utsetts till Årets klimatbonde.

Årets klimatbonde är fiskbönderna Mikael Olenmark Desalles och Johan Lundquist som driver företaget Gårdsfisk. Foto: Svenskt Sigill

– Vi är så stolta över den här utmärkelsen. Det visar verkligen att vi är på rätt spår och kan skapa en hållbar, klimatsmart svensk fiskuppfödning, säger Johan Ljungquist en av grundarna av Gårdsfisk, i ett pressmeddelande.

Han vinner utmärkelsen Årets klimatbonde tillsammans med Mikael Olenmark Desalles, för deras arbete med att bygga upp en svensk hållbar fiskuppfödning, och sprida konceptet över landet.

Priset Årets klimatbonde delas ut för andra året och bakom tävlingen står Svenskt Sigill Klimatcertifierad. Årets klimatbonde är även en del av den nationella tävlingen Årets bonde.

 

 

 

 

Motivering från juryn: 

Johan och Mikael på Gårdsfisk är de mest drivna fiskbönderna just nu. Med ett cirkulärt hållbarhetsperspektiv har de byggt upp en unik fiskuppfödning i en gammal lada, som de nu sprider över landet. 

Med fokus på omsorg om fiskarna i allt från val av fiskart, ingen antibiotikaanvändning och humana slaktmetoder revolutionerar de fiskproduktionen. Deras system där fiskarna föds upp i bassänger utan påverkan på omgivningen, där all näring tas till vara och används för att gödsla närliggande åkrar leder till låga utsläpp. Ladorna värms med förnybar energi och värmen från både vatten och luft i lokalen cirkuleras på ett effektivt sätt. 

Tack vare att de valt fiskar som kan äta en större andel vegetariskt foder kan de få ut mer fisk än de stoppar in i systemet i form av fiskmjöl. Detta är en stor miljövinst i förhållande till andra fiskuppfödningar och minskar utfiskningen av våra hav. Johan och Mikael samarbetar med forskare och utgår från den senaste vetenskapen i sina beslut, de är också den första fiskgården som har en klimatcertifiering.

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 18 september 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste