Det bästa har inte hänt än

Krönika: Efter det oväntat långa uppehållet trängde sig då till sist september på tillsammans med den annalkande skolstarten på mitt tredje och sista år. Man skulle kanske kunna tro att man borde ha vant sig vid det här laget.


Att man är nöjd efter att ha fått skaka ur sig all rastlöshet, stress och stelbenthet som skolbänksdimensionen erbjuder genom lite hederligt kroppsarbete under årets mest hektiska men ack så inbjudande grönmånader. Istället kändes det tvärtom, väldigt vemodigt, när bägge bröderna stod på farstutrappan i sina ladugårdskläder och räckte över blommor och choklad som ett symboliskt avtackande. Där stod jag sedan kvar med bilen packad för avfärd och kände mig tom. Likt ett höstvetefält har jag fått gro, växa och till slut mogna i förstadierollen som företagare för att plötsligt, när tillvaron är som allra vackrast, skördas och skeppas iväg till Skåne. 

Nog är det väl onödigt att uttrycka sig dramatiskt kring vissa situationer, i synnerhet de som är helt självvalda, men vilken sommar vi har haft! Det är svårt att inte känna sig oerhört stark i och stolt över sin yrkesroll när världen runtomkring staplar fram på osäkra ben samtidigt som ens egna största problem främst innefattar regn och solsken, precis som alltid – lika frustrerande och omöjliga att påverka. Med det sagt är sällan alla förskonade. Efter sin korta och enda sommarsemester som brorsan avnjöt på västkusten i början av juli kom han hem med hosta och trötthet i blicken. En tur till vårdcentralen senare kunde det konstateras att pandemin trots allt nått och påverkat oss på gårdsnivå. Andra skörden fick vi klara av utan honom, jag och min stackars ”pensionerade” far. 

Men klarade det gjorde vi. Både coronan och flertalet andra arbetsrelaterade utmaningar som drabbat oss denna sommar och det är jag övertygad om att vi inte är ensamma om. När min bror ska motivera sitt val av yrke säger han ofta att det som driver honom är just problemlösningen och krishanteringen. Det faktum att en helt ohållbar och för stunden förödande situation så plötsligt kan uppstå för att lika snabbt vara borta igen. Trasiga utgödslingar, havererade fodervagnar och samtal om kvigor springandes i grannens höstvete i samma stund som glöden på grillen blivit sådär ovanligt perfekt en lördagskväll. Från hopplöst till hoppfullt sju dagar i veckan. Inte sällan brukar jag, när vi står där med koskit upp till knäna och ska byta utgödslingsvajer, påminna honom om att detta tycker ju han är roligt, ofta blir det då också just det. 

Men de skiljaktiga åsikterna om hur och varför man valt att driva företag inom de gröna näringarna har fått mig att reflektera. För i ärlighetens namn är det inte alltid roligt och de lediga dagar som vi i teorin önskat oss det senaste halvåret har inte blivit många. Allt som oftast blir det långa dagar som varvas med skörd och mjölkning samt ett oerhört ansvar för både djur och mark. Ibland tar det emot att diska kaffekoppen efter morgonfikat när man sekunden innan skrollat förbi diverse inlägg om ”välförtjänta semestrar” och ska bege sig tillbaka ut i verkligheten.

Vi är unga, lönsamheten i branschen är inget imponerande kapitel och vi är egentligen medvetna om att fritid är lika berättigat för oss som för någon annan. Ändå accepteras tillvaron. Av oss och många andra, och jag hade problem med att förstå varför tills jag återigen satte mig i den där för stunden ångestfyllda skolbänken för en vecka sedan. Alla i klassen ombads att visualisera sig själva tio år framåt i tiden och plötsligt började jag förstå delar av svaret på mina egna funderingar kring rollen som egenföretagare tillika lantbrukare och det lyder framtidstro. En tro på att lyckas, på att bygga nytt och utveckla, på att bli bättre och på att det vi gör är viktigt. En vetskap om att vi är lösningen, fortsättningen och ständigt livsnödvändiga. Helt plötsligt kändes inte ytterligare ett år i skolbänken så farligt. Gården, näringen – ja framtiden, finns ju kvar. 

 

Katarina Wolf
Lantmästarstudent

Artikeln publicerades söndag den 27 september 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste