Värdefullt med bra samarbeten

Krönika: Finns det någon mer kostnadskrävande bransch än lantbruk och dessutom ett enskilt lantbruk i Sverige? Det är tveksamt om man räknar in investeringar som görs och hur många kronor som kommer tillbaka för varje inköp man gör. Varje investering bör därför vägas fram och tillbaka med stor noggrannhet. En sak är dock säker om jag ska tala för egen del, det skulle vara helt omöjligt att klara av att bedriva en ekologisk odling utan bra samarbeten med kollegor, konventionella som ekologiska. Som lantbrukare är det är mycket viktigt att bygga upp bra relationer med andra lantbrukare som fungerar oavsett bra eller dåliga tider, för att kunna hjälpas åt oavsett framgångar eller motgångar. 

Dagens maskiner kräver mycket underlag för att kunna betala sig. Kostnaderna för till exempel en ny såmaskin eller tröska är inte densamma som för 20 år sedan, fastän insatsvarorna stigit desto mer men priserna för det vi producerar inte följt samma linje. Vidare har även en hel del av maskinerna blivit mer avancerade än de varit tidigare, det är då inte fel att kunna specialisera sig på ett visst område och istället leja in hjälp med annat. Jag bestämde mig redan år 2014, när jag började att odla, att jag behövde skaffa mig bra samarbeten om jag överhuvudtaget skulle kunna få min spannmålsodling att gå runt. 

Exempelvis så lejer jag in spannmålstransport med lastbil och växlarflak, samma företagare har fått hjälp av mig tillbaka med att jag kör tallrikskultivator samt sår en del vallfrö vissa år. En mjölkgård sår jag i stort sett samtliga vallinsådder för och får hjälp med sådd av spannmål tillbaka. Jag lejer tröskning och hyr ut min tallrikskultivator till en tredje kollega. Liknande samarbeten är ganska vanligt runt om på Gotland. I mitt närområde är det även vanligt att ha mycket maskiner och redskap i olika bolag där man delar på investeringskostnaden. En del maskiner och redskap hyrs även ut utanför bolaget eller körs på helentreprenad där en av delägarna ansvarar för översyn/service. 

Jag har valt att äga vissa redskap som exempelvis såbäddsharv, ringvält, pinnkultivator, tallrikskultivator och två ogräsharvar med frölåda. Resten hyr jag, antingen bara maskinen/redskapet eller hela maskintjänsten. På önskelistan finns någon form av betesputs för att hålla ogräs borta i gröngödslingsvallarna och så småningom en växelplog.

Finns det några nackdelar då? Ibland vill man ju såklart ha något utfört precis samtidigt med samma maskin, då gäller det att kunna kompromissa när vädret förväntas slå om och det kan bli regn vid sådd eller skörd. Såmaskin och trösk kräver en del arbete före man byter kund eller sort som ska sås eller skördas. Fördelarna överväger dock nackdelarna. 

För er som startar upp ett jordbruk och saknar kapital till alla maskiner så är mitt råd att prata med kollegor som ni har förtroende för, sedan starta någon form av samarbete. Man kan eventuellt ha någon maskin själv, som man kör för andra med eller hyr ut och sedan får man en eller flera maskintjänster tillbaka. Vi jordbrukare gör ofta stora investeringar men med rätt strategi kan det bli riktigt bra i slutändan.

Rikard Hagman

 

Artikeln publicerades torsdag den 08 oktober 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste