Skattefria biodrivmedel även 2021

I dag kom glada nyheter för den svenska biodrivmedelsbranschen. EU-kommissionen tog ett beslut om att förlänga landets skattebefrielse ytterligare ett år rapporterar Nyhetsbyrån Direkt.

EU-kommissionen meddelade i dag i ett pressmeddelande att Sverige får ett förlängt undantag av EU:s stadsstödsregler vilket innebär skattefria biodrivmedel även nästa år. Källa: photos.com

I ett pressmeddelande framgick enligt nyhetssajten att EU-kommissionens beslut om ett förlängt undantag av unionens statsstödsregler till år 2021.

Enligt Nyhetsbyrån Direkt anser EU-kommissionen att detta är ett nödvändigt steg som är ett lämpligt verktyg för att öka tillverkningen och konsumtionen av både inhemska och importerade biodbränslen.

Mindre beroende

Vidare skriver nyhetsbyrån att denna förlängda skattebefrielse bidrar till både Sveriges och EU:s ansträngningar att nå de mål som sattes upp inom ramarna för Parisavtalet, om mer förnybar energi och minskade koldioxidutsläpp till år 2030.

Regeringen kommenterar beslutet såhär i ett pressmeddelande:

"Beslutet bidrar till utvecklingen mot mer hållbara transporter och att göra Sverige mindre beroende av fossila bränslen. Regeringen kommer att fortsätta sitt påverkansarbete inom EU för att biodrivmedel, även efter 2021, ska kunna gynnas framför fossila drivmedel."

Försämra villkoren

Organisationen 2030-sekretariatet ser positivt på EU-kommiosnens beslut men är kritisk till EU:s inställning till biodrivmedel.

- EU har valt att försämra villkoren för biodrivmedel som kommer från grödor eller oljeväxter.
De bortser från den stora klimatvinsten med dessa biodrivmedel. Den svenska etanolen reducerar exempelvis klimatpåverkan med mer än 90 procent, men EU ser inte klimatnyttan, säger Jakob Lagercrantz, VD på 2030-sekretariatet i ett pressmeddelande.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 08 oktober 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste