Hallå där Anders Johnsson, Årets ekokock!

Han är kocken som brinner för ekologiskt, svenskt och småskaligt. Nu har han vunnit priset Årets ekokock och snart kommer hans nya kokbok ut - en bok med fokus på hållbara råvaror och relationen med hans lokala producenter.

 

Anders Johnsson är kocken från Örebro som brinner för ekologiska och närproducerade råvaror. Nyligen vann han priset Årets ekokock. Foto: Andreas Hylthén

Hur känns det?

– Det är fantastiskt roligt såklart! Jag tycker att det är en jätteviktig tävling. Den visar att vi måste bli mycket bättre på att använda hållbara råvaror med rätt ursprung. Alla råvaror i tävlingen var ekologiska, de allra flesta även lokala. Juryn bedömde även hur man jobbade matsvinnmässigt.

Vad betyder det för dig?

– Det betyder jättemycket att få vinna en sådan bra tävling. Det är också jättebra för mitt kravcertifierade cateringföretag och min kommande kokbok såklart.

Berätta mer!

– Slyteviken kreativ catering & matstudio har funnits i två år. Företaget är kravcertifierat med tre stjärnor, vilket betyder att minst 90 procent av råvarorna är ekologiskt certifierade. Jag lagar mat till små grupper upp till 15 personer. Istället för att gå ut på restaurang och äta en fin middag, så kommer en riktigt fin restaurang hem till dig. Det är affärsidén, som funkar hur bra som helst. Det är superkul med hög efterfrågan på det man gör.

Anders håller även på att skriva klart en kokbok, som han jobbat med i 1,5 år. Boken heter HÄRIFRÅN, råvaror, recept och relationer och kommer ut den 27 november. Den handlar om åtta miljöcertifierade producenter i Örebro med omnejd.

– Alla råvaror i hela boken är ekologiska och alla råvaror utom kryddor kommer från de här åtta gårdarna. Tanken med boken är att kunna visa för både privatpersoner och andra kockar vad som faktiskt finns tillgängligt här i vår direkta närhet och som är hållbart producerat året runt. Det är råvaror man kan laga mat på efter säsong. Både hemmarecept och lite mer avancerade som passar när man har lite mer tid för förberedelser.

Anders har länge haft ett starkt fokus på ekologiskt och lokalt.

– Med åren ännu mer på det ekologiska. Lokalt är jättebra, så länge det är ekologiskt lokalt. Ekologiskt går först, sedan kommer lokalt och sedan kommer svenskt. Kan jag hitta en ekologisk råvara från min närhet, är det såklart det optimala och det är just det hela boken handlar om.

Vinnarrätten bestod av olika variationer på rödbeta och morot.
 Foto: Andreas Hylthén

Tar du hellre en ekologisk gris från Tyskland än en lokal, konventionell gris?

– Jag väljer ekologiskt alla dagar i veckan. Men i just gris-scenariot hade jag nog valt någon annan råvara att använda om det inte finns lokalt. Jag köper inget kött från utlandet.

Men jag tycker till exempel det är bättre att köpa en grönsak som växt naturligt utan att bli besprutad från ett annat land, än att köpa av grannen som besprutar marken. Men jag väljer i första hand det som är i säsong här där vi bor, lokalt och ekologiskt. Så tänker jag. Men jag vet att alla inte tänker så. Men ekologiskt är enda vägen framåt om vi ska ha nån jord kvar.

Hur tycker du att dina kollegor i branschen ser på svenska råvaror nu?

–  Det har blivit ett ännu större fokus på det, vilket är jättebra! Nu gäller det bara att få alla att hålla i det tankesättet. Så att alla fortsätter att köpa svenska men också hållbart producerade råvaror. Det är viktigt att matproduktionen över lag går upp i Sverige. Jag tycker att vi ska ha fler småskaliga och hållbara producenter.

Hur har covid-19 påverkat?

–  Det har påverkat jättemycket. Det är jättehemskt med alla som har dött. Men om man ser bortom det så finns det många positiva saker. Att folk slutat resa i onödan och börjat tänka på vad man äter för mat.

 

Tävlingen Årets ekokock anordnades för sjunde året. Bakom tävlingen står Krav tillsammans med Ekolantbrukarna. De fyra finalisterna skulle laga en hållbar varmrätt av en förutbestämd råvarulista.

Anders vinnarrätt: Semitorkad och timjansstekt rödbeta på spett med ingefärsplommon, kryddigt morotsnystan med kumminmajonäs och solrostahini, len morotskräm och sås på rödbeta, äpplevinäger och brynt ingefärssmör.

Juryns motivering: 

“Anders serverar goda och kaxiga rätter där råvarorna får tala. Han känner sig trygg i uppgifterna med en lekfullhet som avspeglar sig i rätterna”.

 

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 09 oktober 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste