De är Årets klimatbonde

Hållbar svensk fiskuppfödning. Det är idén bakom Gårdsfisk, som nu utsetts till Årets klimatbonde. 

 

Årets klimatbonde är fiskbönderna Mikael Olenmark Desalles och Johan Ljungquist som driver företaget Gårdsfisk. 

Hur känns det?

– Vi tycker det är fantastiskt roligt och det är ett bevis på att vi arbetar i rätt riktning. Både när det gäller miljö, klimat, hållbarhet, men också att vi gräver oss allt djupare in i lantbruket med våra fiskar, säger Johan Ljungquist, vd och grundare på Gårdsfisk. 

Han vinner utmärkelsen Årets klimatbonde tillsammans med Mikael Olenmark Desalles, för deras arbete med att bygga upp en svensk hållbar fiskuppfödning, och sprida konceptet över landet. 

– Vi vill skapa ett nätverk med lantbrukare som vill investera i fiskuppfödning och ingå i vår paraplyorganisation, där vi verkar under ett gemensamt varumärke och blir starkare på så sätt. 

Hur många uppfödare har ni nu?

– Vi har två stycken gårdar där vi slaktar fisk. Sedan har vi ytterligare sju eller åtta stallar i pipen, som ligger i olika nivåer i tillståndshanteringen. Sedan finns det ytterligare massor med gårdar som vill komma in i konceptet. 

Enligt Johan är tillståndshanteringen när det gäller deras nisch komplicerad och långsam, vilket gör att expansionen tar lång tid. 

Vad betyder priset för er?

– Vi startade Gårdsfisk i och med det starka miljöintresse som jag och Mikael delade. Det är det som vi fortfarande drivs av varje dag. Det värmer extra mycket när det är hållbarhetspriser. Det är det som vi vurmar för allra mest. 

Varför är ni årets klimatbonde?

– Vi jobbar extremt mycket med miljö och hållbarhet i princip i alla områden i hela processen. Vi är väldigt aktiva inom många områden. Vi driver i stort sett alla projekt själva och då är vi ändå en ganska liten aktör. Så vi går i framkant på alla delarna, säger Johan. 

Hur ser ni på framtiden?

– Vi ser ljust på framtiden. Vi tycker att det här är fruktansvärt skoj, och vi kommer fortsätta att lägga i princip all vaken tid till att driva detta. Vi vill bygga upp en fiskindustri, där vi förhoppningsvis har lantbrukare över hela Sverige. Vi blickar även redan utanför Sveriges gränser för export av tekniken. 

 

Motivering från juryn

Johan och Mikael på Gårdsfisk är de mest drivna fiskbönderna just nu. Med ett cirkulärt hållbarhetsperspektiv har de byggt upp en unik fiskuppfödning i en gammal lada, som de nu sprider över landet. 

Med fokus på omsorg om fiskarna i allt från val av fiskart, ingen antibiotikaanvändning och humana slaktmetoder revolutionerar de fiskproduktionen. Deras system där fiskarna föds upp i bassänger utan påverkan på omgivningen, där all näring tas till vara och används för att gödsla närliggande åkrar leder till låga utsläpp. Ladorna värms med förnybar energi och värmen från både vatten och luft i lokalen cirkuleras på ett effektivt sätt. 

Tack vare att de valt fiskar som kan äta en större andel vegetariskt foder kan de få ut mer fisk än de stoppar in i systemet i form av fiskmjöl. Detta är en stor miljövinst i förhållande till andra fiskuppfödningar och minskar utfiskningen av våra hav. Johan och Mikael samarbetar med forskare och utgår från den senaste vetenskapen i sina beslut, de är också den första fiskgården som har en klimatcertifiering.

Källa: svenskt Sigill

 

Priset Årets klimatbonde delas ut för andra året och bakom tävlingen står Svenskt Sigill Klimatcertifierad. Årets klimatbonde är även en del av den nationella tävlingen Årets bonde. 

 

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 12 oktober 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste