Sveriges jordbrukare – Preem: 0-1

I svenskt jordbruk framställs en utebliven försämring som en stor framgång. Det är sen gammalt. Senast nu vid presentationen av höstbudgeten rönte LRF en stor ”framgång”, när minskad finansiering av landsbygdsprogrammet från EU nu i två år föreslås kompenseras med nationella medel. 

 

Preem överraskade de flesta, för att inte säga alla, när de häromveckan plötsligt drog tillbaka sin ansökan om att få bygga ut raffineringen av bränslen i Lysekil. De hade med sin stora planerade investering i mer effektiv raffinering av fossila bränslen, skapat en situation som på allvar riskerade att spräcka regeringen. 

Miljöpartiet kunde omöjligen tänka sig sitta i en regering som tillät ökade svenska koldioxidutsläpp, även om investeringen skulle innebära minskade globala koldioxidutsläpp. 

Således hade Preem gjort sig till ett regeringsbärande företag. Miljöminister Isabella Lövin med kollegor har därmed givetvis varit angelägna om möten och god dialog med Preem. Så fick även Preem tips från Isabella Lövins statssekreterare om att redan före budgetpresentationen uttala sig väl om Miljöpartiets förslag till höstbudgeten, vilket Preem hörsammade. Preems vd fick också förhandsbesked om möjligheten till statliga kreditgarantier, om de gjorde en annan investering än den som hotade regeringen. 

Miljöpartiets ultimatum var väldigt tydligt för Socialdemokraterna, som för att rädda regeringsmakten gick med på Miljöpartiets förslag till höstbudgeten. 

Ser du likheterna med svenskt jordbruks taktiska spel? Nej, inte jag heller.

Det tappade produktionsvärdet i svenskt jordbruk räknas liksom Preems investering i många miljarder kronor. Vid presentationen av höstbudgeten blev svenskt jordbruk jätteglada för den uteblivna försämringen. Preem och Miljöpartiet hade skapat inflytande på liv eller död-nivå för regeringen och fick löfte om närmast räntefria statsgaranterade krediter för sin omdefinierade investering. 

Vi har lite att lära inför nästa match.

Stefan Ljungdahl

Artikeln publicerades onsdag den 14 oktober 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste